onsdag 27 november 2013

Barn Kan!

Barnen delaktiga i matlagningen 

Under Ny Nordisk Mats konferensen i Oslo förra november lyfte man fram mitt projekt barn & mat. För att visa tydligt hur stort och viktigt ämnet är erbjöds gästerna en lunch tillredd av barn. Viktigt för oss arrangörer var att inte bara stå och prata om hur viktigt ämnet är utan att också att visa i praktiken att barn och mat är centralt. De ca. 20 norska barnen hade genom matkulturcentret, Geitmyra tränat och förberett sig på att göra hela lunchen från början till slut för 200 personer. Deras stolthet och kunskap lyste och alla gäster blev rörande eniga om hur fint det var och hur duktiga de är. Visst kan barn! Vi skall låta barn vara med i köket, lära sig mera om mat, råvaror och få praktiska färdigheter. Här finns vår matframtid. De är en viktig resurs i en familjs vardag.



Har du inte det film-snutten med barnen i Mathallen i Oslo, så njut här: 

Från Oslo till Mariehamn

Kunde vi göra det i Norge, så kan vi göra det också på Åland. Ett perfekt tillfälle uppstod när Visit Åland skulle ha sitt höstmöte i Mariehamn den 21 november. Efter en turbulent tid i organisationen var det viktigt att flytta fokus från problem till framtid och positiva samarbeten. Nu när jag huserar i Ålands Landsbygdscentrum (eget kontor) har jag kommit i kontakt med 4H verksamheten här på Åland. De har ju redan barngrupper som går och har gått på mellanmålskurser och bakningskurser. Det var lätt att få med 9 barn som var motiverade att genomföra uppdraget, laga mat åt vuxna! 

Ett samarbete

Flera organisationer och funktioner byggdes in. Jag fungerade som projektledare för dagen. På så vis kunde jag lyfta fram projektet barn, mat och hälsa, Ny Nordisk Mat. Jag vald meny och skrev recepten. Det blev "abborre-klämma" som är någonting som turister gärna kan bli serverade här på Åland eller laga själva. Abborre-landet / Åland (Ahvenanmaa) är ju fullt av abborre. Perfekt var att koppla in VisitÅlands familjesatsning, "Piratklubben". Namnet på abborre-klämman blev "Pirat-burgare"! Piratklubben fick på så vis synlighet.



Ny Nordisk Mat Åland (projekt MatÅland) samarbetar redan med Visit Åland och här var egentligen utgångspunkten. Turist Åland har arbetat med mat&dryck som tema under 2013. I det redan etablerade samarbetet ingår även utbildare för kockar. På så vis valde vi att lägga mötet på Ålands Hotell- och restaurangskola och kocklärarna där valde ut några elever som fungerade som barnens egna handledare. De tog uppgiften på allvar och var ett fint stöd till barnen. Det var fint att se dem mogna sin uppgift. Att lära andra är ett sätt att utvecklas själva. Kvällen gav mer smak att få integrera barn i kök flera gånger!


4H planerar att starta upp Matskolor för barn på Åland, så denna satsning var ett fint tillfälle att profilera barn & mat. Under kvällen lyckades vi bevisa hur väl allting kan bli genom att samarbeta och lyfta fram varandras styrkor och resurser. Framgång betyder samarbete och är centralt på "lilla Åland".

Tydligt mål

Det fanns två mål att uppfylla under dagen eller med projektet. Det första var att servera god mat. Vi hade en fin rätt att tillreda (abborre-klämman), några av barnen hade testat receptet hemma och gillade rätten. I köket måste vi smaka på kryddningen av fisken och på den hemgjorda Remouladsåsen. Det fick vi justera lite innan det blev jätte gott. Det andra målet var att ge ett fint bemötande, god service. Det lyckades också barnen med, de hälsade gästerna välkomna och med stolthet och artighet serverade de maten. Gästerna var imponerade.



Du kan själv göra Piratburgaren hemma, barn kan! Här är recepten:

Åländskt hemvetebröd
½ l vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk olja
ca 1 l hemvetemjöl
Smula jästen i en degskål. Värm vatten tills det är fingervarmt (ljummet, 37°). Häll i vattnet, tillsätt salt och olja, rör om tills allt har löst upp sig. Tillsätt lite mjöl i gången. Mycket arbete med slev och sedan mjölad hand ger en smidig deg och mjukt bröd. När degen släpper kanterna, låt degen vila / jäsa i 30 – 40minuter.
Arbeta degen på mjölat barkbord. Gör degen till en längd. Dela deg i 4 lika bitar. Varje bit (1/4 del) i 4 bitar. Rulla till en boll. Kavla den platt. Lägg på plåt.
Låt jäsa i 15 minuter. Grädda i 250° grader. Ca 10 minuter.

Abborre
Räkna med 1 fisk (2 filéer / person). Ransa, filéa fisken. ”Byxa” fisken, d.v.s. tag ur benen.
Lägg 1-2 dl rågmjöl, 1 tsk salt, 1 krm malen vitpeppar i en skål. Blanda om. Vänd fisken (rör om) så att den blir mjölad och kryddad.
Värm stor klick smör + lite olja i en stekpanna. När smöret är brunt, lägg i fiskfiléer och stek dem vackert bruna (1-3 minuter).

Sallad
Skölj sallad. Hacka den i mindre bitar på ett skärbräde.

Lök
Finhacka rödlök

Remouladsås
2 dl majonnäs (hemlagad/köpt)
1 saltgurka
½ gul lök
1 msk kapris
1 msk gräslök
1 msk persilja
salt och peppar
Gör majonnäs (rumsvarmt ägg, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk senap – vispa ihop. Vispa hela tiden och kraftigt medan du droppar in 2 dl olja = emulgering). Finhacka lök, kapris, gräslök och persilja. Blanda majonnäs och allt finhacket. Smaka av med salt och peppar.