tisdag 25 februari 2014

PUR - nytt koncept i full gång

PUR rent - om lokalmat och mingelmat

Jag har länge arbetat med lokalmat och försöker främja medvetenhet för matens kvalitet och ursprung. Vi har mycket bra mat i Finland, på Åland och i Norden. Trots kritik i åländska medier om gifter i maten, är det på det hela taget mat som är värd att lyftas fram och njuta av.

Angående giftet (i purjolök), alltså rester av bekämpningsmedel i vår mat är det fråga om under gränsvärden som man olyckligt fick in i en odling på Åland - där ämnet inte hör hemma. Det är beklagligt. Producenten hade bekämpat potatisodling och purjolöken fanns på fel plats, för nära den behandlade potatisen. Doserna man fann är ändå små, de var klart under gränsen för tillåtet värde. Jämför vi vad man hittar för värden i stickprover utanför Norden, var alltså denna upptäckt liten och tyvärr ogiltig på just denna gröda. I tidningarna "låter det som" om vår mat är dränkt i gift. Så är alltså fallet inte. 

Hellst skall vi köpa och fråga efter åländskt ekologisk odlad mat, sedan konventionellt odlad åländsk mat, sedan inhemskt och så vidare. Det viktigaste är att göra kloka och medvetna val som stöder den lokala marknaden, våra öppna landskap och köper mat som har rest så kort tid som möjligt. Att äta åländsk mat efter säsong är alltså det kloka rådet!

Det är viktigt att tona ner polemiken mellan ekoodling och konventionellt odlad mat. På Åland borde vi arbeta med varandra, inte mot varandra. Visst är min dröm att Åland kunde leverera mera ekologiskt odlad mat, men så är inte fallet idag. Tyvärr, vi måste påminna oss om att ekoodling kräver mera arbete och kostar därför mera, är vi tillräckligt många som vill betala mer, så är det realistiskt möjligt. En paradox är att fler kommuner vill spara och få ner kostnader för mat, medan faktum kvarstår att mat och kvalitet kostar.

Det har varit en spännande start på arbetsåret, mitt nya koncept PUR är igång. Här kan jag nu äntligen ha en plattform för mat och kommunikation. Visa och erbjuda upplevelser av åländsk mat i fin förpackning! Ett flexibelt måltidskoncept som kan erbjuda olika typer av åländsk mat, frukost, fika, kvällsmat mm. Alltid serverat tillsammans med design, hantverk, kläder och musik - från Åland!


Här ser du åländska ekologiska frukostflingor gjorda på honung, råg- och havreflingor från Överängskvarnen, tillsammans med naturell yoghurt från Ålandsmejeriet.
Mia Englunds koppar "Kålrabbi" skymtar i bakgrunden.

Nyfiken på mer info om PUR:

PUR - åländska mingelmåltider är ett måltidskoncept utarbetat av Harriet Strandvik, som integrerar lokalmat med lokal design och hantverk. Råvarorna är noggrant utvalda och producerade av kunniga och duktiga livsmedelsproducenter på Åland. Måltiden är en helhet varför estetiken är central, -många sinnen lockas och aktiveras.
Konceptet PUR betonar hållbarhetsaspekten och samarbetet kring miljö och kvalitet är mycket centralt. Personalens förkläden är designade av åländska Labelled Fashion Recycling och sydda av återvunnet lakanstyg. Scarfarna är tillverkade av gamla sidenslipsar. Assietter och skålar är designade av keramikern Mia Englund och framtagna av gamla fönsterrutor. Besticken är inköpta från antikhandel och loppis.
I den industriella världen är saker likriktade och tenderar att vara något anonyma, i PUR-konceptet är saker unika precis som vi alla är. Under måltiden njuter du av musik producerad av åländska Ulvens döttrar.