tisdag 18 mars 2014

Nordisk skolmatsvecka - smaka på Norden!

Barnen i Geta får smaka på Norden

Idag gjorde jag ett besök till Geta, norra Åland. Här har man för andra året i rad valt att uppmärksamma vecka 12 med Norden i fokus och Nordisk skolmatsvecka.

Läs mer: http://www.norden.se/Medlemskap/Skola/Nordisk-skolmatvecka/

Jag känner också till att man både i Närpes och Pargas (Finland) valt att lyfta fram menyn detta år. Kanske du känner till flera kommuner / skolor? Berätta gärna för mig!

Diana Nurmi, skolkock i Geta grundskola:
" Det är så roligt att få göra det, tänk att få en färdig meny att använda!" De berättar att barnen är duktiga på att smaka på olika saker.  Till min glädje berättar kockarna att de äter stora mängder ärtsoppa och gröt när det serveras!


Här möts man av glada skolkockar och matglad barn!

Skolans föreståndare, Marianne Häggblom har en teori varför t.ex. ärtsoppan har så stor åtgång. Hon har tänkt på att eftersom barn idag äter så mycket socker blir det söta (semlan, fastlagsbullen) rätt ointressant varför de väljer att äta det mer "ovanliga" ärtsoppan istället för de söta alternativet. En intressant tanke. 

Under dagen funderade jag också på det här med festmat förr och nu. Mat som man förr i tiden åt ofta tenderar att bli festmat idag. Dagens gäst i skolan, expert på Island, Gyrit Hagman lyfter fram möjligheten att behålla gamla rätter vid liv genom att göra dem till festmat - högtidsmat. Ett fint exempel på det är potatisgröten i Ingå, tycker jag.

Island som tisdagstema

Skolmat kan man framgångsrikt lyfta fram i undervisningen. Prata mat i klassen. Det gör man idag i Geta grundskola.
Gyrit Hagman som är "nordist" berättar fascinerande om traditionell mat på Island

Här får eleverna lyssna till hur man förr i tiden tog tillvara ALLT vad som fanns att få ut av råvaran. Någonting som är mycket främmande för dagens barn. Att torka, jäsa, syra, röka - sätt som vi i hela Norden har gemensamt. Ett exempel på mat man ännu idag äter på Island är "skir" (kvark), äts som yoghurt hos oss. Att torka fisk är mycket typiskt för Island. Det gäller att inte bara prata om maten, utan också att pröva. Alla elever som ville fick under lunchpausen testa en bit torkad fisk med smör.

Var så goda, ett provsmak?

Kanske det doftar värre än det smakar? Så var nog de flestas omdöme. "Det var riktigt gott!", sade någon. Men det "ruttna" hajköttet lär nog lukta värre....
Tänk vad behändigt att ha med torkad fisk på en utfärd. Massor av nyttigt protein som inte behöver kyltransport!

Jag är imponerad av skolans satsning på Nordisk skolmatsvecka. Det är ett fint exempel på hur man kan integrera mat och kultur. Här får eleverna verkligen en nordisk presentation som man helt säkert kommer ihåg bättre när man kopplar in sinnena. Hela vecka följer man en nordisk skolmatsedel som alla har tillgång till. Nästa år kanske en uppdaterad version. Årets finns här: http://www.norden.se/Medlemskap/Skola/Nordisk-skolmatvecka/


Island "bjöd" idag på: Stuvad fisk och potatis. Till måltiden fick de äta salladsbuffé och bröd. I morgon onsdag står Sverige på tur. Den danska rätten som serverades på måndag åt eleverna i Geta skola upp i princip allting av - ett gott betyg alltså!


Här är maten klar att ätas! Förra året stod en fårsoppa på den Nordiska Menyn - den har gjorts flera gånger i skolan eftersom den blivit så populär. Det var också fint att lokalpressen (Nya Åland) kom på besök och intervjuade barnen! Denna satsning är värd all uppmärksamhet. Matkultur och matens ursprung måste bevaras också för framtiden, det gör man genom barnen!