fredag 23 maj 2014

Gastronomiska Grönland

Ny Nordisk Mat landsteg Grönland

Grönland är en del av vår nordiska gemenskap. Det är ett gigantiskt stort land som fascinerande nog ligger långt borta från resten av Skandinavien (4-5 timmars tidsskillnad) och ändå så nära. Det finns en närhet till varandra genom språket, man klarar sig på skandinaviska och närheten till naturen som vi alla delar här i Norden.

Ny Nordisk Mat - rent, friskt, enkelt & etiskt

Det är en ära att få arbeta med Ny Nordisk Mat som under maj arrangerade en workshop på temat Grönland som gastronomisk region. Jag och Lena Brenner från Åland skulle dela våra erfarenheter med en samlad grupp från Grönland som representerade olika sektorer från livsmedelskedjan.

Styrkan med nordiskt samarbete är just det, att dela. Att inte ensamt arbeta med frågor som redan andra har arbetat med länge, utan att dela erfarenheter och utbyta kunskap. Jag anser att vi genom vårt besök inhämtade nya vinklar och lyckades inspirera dem till att organiserat ta sig an uppgiften med att stärka Grönland som gastronomisk region. Jag ser hoppfullt på den start vi gjorde med fantastiskt duktiga människor som möttes upp!


Fantastiska Edda Lyberth, leder arbetet med "matGrönland"

Vi delar alla liknande utmaningar i Norden. Vi kan alla öka stoltheten för den mat som regionen har haft under lång tid, vi kan alla öka stoltheten för våra fantastiska rena, enkla och fräscha råvaror hämtade från våra specifika regioner. Vi kan alla bli bättre på att kommunicera med varandra. På Åland har vi som mål att betona vikten av att kommunicera MED varandra (inte prata OM varandra).


En stark grupp med grönlänningar som vill arbeta med mat!

Det viktigast i arbetet som ligger framför det land eller den region som vill arbeta med att lyfta mat och matkultur är att målinriktat ta sig an uppgiften. Det gäller att vaska fram de gemensamma prioriteringarna och avgränsa arbetet. Nyttan av att satsa nationellt och regionalt på mat kan enkelt delas upp i:
  • Stärka hemmamarknaden, inkluderar återväxt 
  • Stärka exporten av mat
  • Turism och besöksnäring
Personligen anser jag att prioritet ett ligger idag med att stärka hemmamarknaden och det lokala engagemanget för näringen, "mat" / livsmedelssektorn.  Detta bör inrymma tillväxt där barn och unga omfattas. Om inte de unga inspireras av den lokala maten kan inte tillväxten av denna sektor göras stark. Mat handlar om kunskap om den. Kunskap att odla, hantera, tillreda och njuta av den egna matkulturen.

Gammalt möter nytt, påtagligt. Färdig pizza blandas i samma disk med överflöde av pilgrimsmusslor, fiskfärs och valkött. 
Vi skall hoppas att inte färdigmaten får tränga undan traditionell mat i lika stor utsträckning som mången annan plats i västvärlden.

Alla nordiska länder borde framöver strategiskt stärka återväxt och förankra VAR man i samhället förser invånarna med kunskap om mat och mattraditioner. Det är inte en självklarhet att traditioner förs vidare inom hemmen. Här riktar jag blicken till vårt fina skolsystem som mycket mera strategiskt bör införliva mat och måltid som en viktig del av sin verksamhet.


På Grönland talar man om begreppet: "Från fjord till bord" Uppmana till medvetenhet om var maten kommer ifrån.

Till vår stora glädje har man börjat arbeta med en "Food Festival" på södra Grönland. Den åländska Skördefesten var ett intressant exempel för dem. Här på Åland är vi inne på 17´de året med fest kring nyskördat. Jag blev imponerade över deras satsning på barn under festivalen, det är något som vi på Åland behöver ta modell av! Lite är redan på gång. I år tar Åland inspiration av "Våga smaka!" och projekt: Barnens bästa bord. Under skördefesten kan barnen få ta del av ett "smakpass" - våga smaka på Åland! Här är nyttan av nordiskt samarbete som bästa, vi delar och byter idéer!


Själv vågade jag smaka nytt: Fårskalle. Jag hade äran att för första gången pröva på val, säl och ny fågel: Polar guillemot, rökt renhjärta, myskoxe, syrat vaktelägg, gelé på avkok av blåklocka (bilden nedan).

Jag lämnade Grönland med 3 dagar extra vistelse på grund av storm och inställda flyg. Mera regel än undantag, fick jag veta. Jag lämnar en destination mycket rikare än jag kunde ana. Största insikten är hur starkt naturen påverkar både människan och den mat vi äter. Ödmjukt går vår matresa vidare. Norden är verkligen full av matskatter. 



Jag kunde inte få nog av alla de vackra isfalken vi såg. Helt nya synintryck. De stora som vandrar in i fjordar och in i byar är inte att leka med - de kan åstadkomma tsunamin när de plötsligt kan välta omkull.


Att sedan få smaka och lyssna på den "snackande" inlandsisen var nog den häftigaste upplevelsen!