det slängs mycket mat, ibland 40 liter skolmat / dag (Hbl, 18.4). När skolmaten inte är populär, tillräcklig smaklig och eleverna har fula ovanor att ta för mycket etc, blir det för mycket matrester.
Vad kostar det? I Sverige kom man upp i en summa på nästan 46 000 kr under 2 veckor i två skolor (drygt 1500 portioner eller elever). Värdet på mat som inte ger näring åt barnet där i slask eller kompostämbaret!
Det är en dold ekonomisk aspekt att fundera på om kommunen eller staden går i tankarna på att införa Cook and Chill. Problemet med sådana system är att det förvärrar "svinnet". För överbliven mat (inte stoppad i komposten) måste slängas, Man får av hygienskäl inte värma upp redan uppvärmd mat. Så VAD är fördelarna med Cook and Chill??? Mycket kortsiktiga siffer-vinningar alltså. Matkvaliteten sjunker, barnen äter sämre/kastar mera mat och dessutom kan man inte återvinna överbliven mat som att göra paj, sallader, pytt i panna etc,
Mat skall tillredas och ätas i samma hus !
Vad kostar det? I Sverige kom man upp i en summa på nästan 46 000 kr under 2 veckor i två skolor (drygt 1500 portioner eller elever). Värdet på mat som inte ger näring åt barnet där i slask eller kompostämbaret!
Det är en dold ekonomisk aspekt att fundera på om kommunen eller staden går i tankarna på att införa Cook and Chill. Problemet med sådana system är att det förvärrar "svinnet". För överbliven mat (inte stoppad i komposten) måste slängas, Man får av hygienskäl inte värma upp redan uppvärmd mat. Så VAD är fördelarna med Cook and Chill??? Mycket kortsiktiga siffer-vinningar alltså. Matkvaliteten sjunker, barnen äter sämre/kastar mera mat och dessutom kan man inte återvinna överbliven mat som att göra paj, sallader, pytt i panna etc,
Mat skall tillredas och ätas i samma hus !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar