Sapere-metoden

Vad är sapere !?

En undervisningsmetod utvecklad redan på 70-talet i Frankrike. Till Norden kom den i slutet av 90-talet via Grythyttan i Sverige. I Finland började man arbeta med metoden i Vik och även vid Jyväskylä Universitet har man arbetat med sapere, eller "makukoulu" som man även kallar metoden. Själv var jag med om att börja arbeta med metoden på svenska i Finland genom projektet, "Operation skolmat".

Ordet är latin och står bland annat för att smaka, känna smak med sina sinnen, att uppfatta smak, ha god smak. Bäst tycker jag att metoden kan beskrivas, att uppleva med sina sinnen. Varför jag själv tilltalas av metoden är att den är ett redskap att utvecklas mot en mera medveten konsument och en mera medveten matlagare.

Den västerländska utvecklingen mot en mera likriktad smak, där industrins produkter tar över både inom den privat och offentliga sektorn, gör att våra barn och ungdomar inte alla gånger får en chans att smak-träna sig i att fatta tycke för råvaror som är dominerade av beskt och surt. Vi är däremot genetiskt "förkodade" att anamma det söta. Även det salta är ett område som man inte behöver smak-träna barnen i. Man kunde tala om en generation av "ketchup-barn". Maten överöses med söt tomatsås och att kombinera sött och salt är en välkänd smaksensation. Inte undra på att korv och ketchup är en hit för många barn.

Under mina år som projektledare för Operation skolmat arbetade jag med "Mat för alla sinnen - sensorisk träning enligt sapere-metoden" som finns att ladda ner från nätet. Det är andra upplagan, utkom 2015. Målet med metoden i undervisningen är följande:

• att lära känna sina sinnen och sin egen smak
• att träna sin förmåga att uttrycka sig verbalt
• att utvecklas till en medveten konsument
• att våga prova nya produkter och rätter
• att öka variationen i det man äter.


I Finland har man även utarbetat en fin handledning som finns på svenska i pdf-format, värt att besöka för att få tips och idéer för undervisning i klubbverksamhet, hemma eller i skolundervisningen. Materialet finns här, klicka på bilden: "Sinnrikt i matvärlden - handledning för klubbledare". Det finns en bok, "Sinnenas skafferi" som är baserad på det finska materialet. Den är skriven av Stina Algotsson och Åsa Öström. Boken har även översatts till norska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar