Om Harriet

Jag är projektledare och konsultföretagare inom mat & måltid, privat och offentlig. Jag bor i en by vid havet som heter Kungsö. Jag är pedagogie magister och ämneslärare i huslig ekonomi till utbildningen. Jag har även gått servitörutbildningen vid Ålands hotell- och restaurangskola och har en hushållstekniker examen från Högvalla. Matintresset är stort och under några år hade jag även möjlighet att sprida matlagningsinspiration i TV programmet Strömsö.

Aktuellt just nu
Företaget, HS Consulting som jag driver har olika uppdragsgivare. 1-2 dagar i veckan fungerar jag som verksamhetsledare för Mathantverksföreningen på Åland (sedan april 2019). Under 2021 avslutades ett fiskprojekt där Rädda Lumparn på Åland anlitade mig som projektledare, det gick under namnet: Baltic Fish. Under början av 2022 kommer projekt Spektrum att avslutas, det är Leader Åland som anlitat mig som projektledare för detta projekt. 

Aktuellt är även uppdrag med föreläsningar, matlagningskurser m.m. Den röda tråden är mat och måltid!

Nya projekt väntar under 2022. 

Hamnmagasinet
Under sommaren 2020 och 2021 har jag drivit café och bistro på Vårdö under intensiva sommarveckor med många gäster som hittat till Vargata besöksbrygga via land och sjövägen. Vi har serverat sommarmat och mycket lokala råvaror och drycker. 

2016- 2018
Från och med januari 2016 fungerade jag som projektledare för Mathantverk Åland, Ålands gymnasium och vuxenutbildningen. Utbildningen var ny och var ett samarbetsprojekt i Svenskfinland - projekt Kustens Mat pågick till Projektet pågick till 2018. Efter ett lärarvikariat vid Övernäs skola i Mariehamn blev jag Kökschef på Emmaus Returcafé som var verksam ända tills Corona-pandemin satte stop för verksamheten. 

Grundar företag med varierande uppdrag
I januari 2013 blev jag företagare på heltid och lämnade arbetet som timlärare i hemkunskap i grundskolan. Fram till 2014 fungerade jag som projektledare för barn, mat och hälsa. Uppdraget var en del av Nordiska ministerrådets program, Ny Nordisk Mat (II). Jag kombinerade projektuppdraget med att sälja olika typer av tjänster inom måltidsbranschen. Föreläsningar och matlagningskurser exempelvis.

2014 grundade jag måltidskonceptet, PUR. Här erbjuder jag åländska mingelmåltider med hjälp av åländsk design, hantverk, kläder och musik för olika typer av grupper. T.ex. företag, konferenspublik, representation. lansering av nya produkter m.m.  Jag kan ställa upp måltiden i en park, på ett kontor, i en matsal etc. Helt skräddarsytt efter kundens behov.

Tidigare bakgrund
Under 10 års tid arbetade jag inom organisationen Finlands svenska Marthaförbund (Helsingfors), där jag varit med om att forma verksamheten och visionen om en hållbar livsstil och medveten konsumtion – frågor som ligger mig nära hjärtat. På Marthaförbundet ledde jag två stora projekt, det första ”Hantera vardagen” där jag skapade kurser inom huslig ekonomi för olika målgrupper och det senaste projektet hette ”Operation skolmat” en kamp för att förbättra den offentliga måltiden.

Mitt engagemang inom mat och måltid är omfattande. Jag föreläser, håller matlagningskurser, fortbildar inom området samt är sakkunnig inom metoden ”sapere” – om att lära sig mera om mat och måltid med alla sina sinnen. Sapere är en fransk metod som handlar om att på ett lustfyllt sätt få upplevelser kring mat och måltid. Jag har många tankar och åsikter om dagens matkonsumtion och vad det är vi egentligen stoppar i oss.

Viktigt för mig är att inspirera andra till ökad kunskap kring mat och praktisk matlagning och även öka vår medvetenhet kring matens kvalitet. Jag är ordförande i referensgruppen för Ny Nordisk Mat på Åland. Arbetet med Ny Nordisk Mat är viktigt både på hemma plan, men engagemanget finns runt om i hela Norden.