Tidigare uppdrag

Sedan jag grundade mitt företag i januari 2011 har jag erbjudit följande tjänster:

2018 - 2021:

Kökschef på Emmaus Returcafé. (Verksamheten stängdes pga Corona-pandemin)
Projektledare, Baltic Fish (Rädda Lumparn)
Projektledare, Spektrum (Leader Åland)
Verksamhetsledare för Mathantverkare på Åland r.f
Div. uppdrag som föreläsare, kursledare, konferencier, konsult, sakkunnig inom mat och måltid m.m

I december 2020 fick jag motta Diplom ur Julius Sundbloms minnesstiftelse.  

2017 - 2018:

Projektledare (anställd av Ålands yrkesgymnasium), Projektet Kustens mat är ett heltidsarbete.

Under åren har jag erbjudit tjänster som föreläsningar, matlagningskurser och Varuboden kockskolan för barn under skördefesten av ett återkommande inslag.
Under året arbetade kan även som konsult, med en kartläggning för hållbara livsmedelssystem i Finland och vad exemplet Åland har att erbjuda detta viktiga arbete.

Några tillfället med mitt koncept PUR - åländska mingelmåltider har jag erbjudit.

2016:

  • Anställs som projektledare för Mathantverk Åland, Ålands gymnasium och vuxenutbildningen: 1.1.2016 -
  • Föreläsning: Arbetet med barn, mat och hälsa - inför danskt köksmanifest för barn. 21.1.2016, Köpenhamn, Folkets Madhus

2014-2015:

  • Diverse uppdrag och projektledning: Projekt matÅland (Ny Nordisk Mat Åland), Kampanjledare "Sätt Åland på tallriken" (Ålands Producentförbund), Kökschef för Emmaus Returcafé - då detta fungerade inom ett projekt, föreläsningar (Åland, Finland och Oslo), fortbildning och matlagningskurser - Kulinarisk Teambuilding 

2013:
  • Matlagningskurs, tema: Åländskmat efter säsong. Marthor, Änglarna
  • Deltar i peneldebatt, B7 möte, Ål. Landskapsregering. Om mat & miljö
  • Konsultuppdrag: Piratklubben Åland, barn och mat
  • Uppdrag: Emmaus, förprojektering. Pågår halva året 2013. Emmaus satsning på Retur-café och utbildning. En mellanarbetsplats.
  • Föreläsning, Leader Åland och Skånesamarbete. Om MatÅland, NNM
  • Föreläsning, barn och mat: Godby daghem, föräldrar och personal
  • Konsultuppdrag, ÅHS, om barn och mat med Hälsovärdar team
  • Föreläser för Rotary Mariehamn, tema: NNM
  • Sommarprat, Ålands radio. 1 Augusti:
  • Uppdrag, Skördefesten: Ansvarig för Skördefestrestaurangerna.
  • Föreläsning: Barn och mat, i Lemlands kommun, köks- dagispersonal
  • Radioinslag med Fia Gulliksson, "Meny" Om åländsk mat och NNM
  • Föreläsning, Närpes. Föreningen Nordens vårmöte, info om NNM
  • Tar fram och serverar en: Åländsk smaktallrik. Mötes fika under Ålands producentförbunds vårmöte.
  • Matlagningskurs, tema: åländskt efter säsong. gruppen Ny Nordisk Mat, Åland
  • Föreläsning Öppna Högskolan, Kost&hälsa. Föreläsning + tentamensfrågor
  • Åländsk frukost. 6 mars erbjuder jag en åländsk frukost åt 40 personer på Grelsby Kungsgård.
  • Föreläsning om Ny Nordisk Mat, under konferensdagar för bransch folk - Den Moderna Människans Kost. Stockholm 23 april
  • Kostföreläsning och fortbildning, Lemlands kommun beställer för kostpersonal. 17 april
  • Föreläsning om Ny Nordisk Mat, Närpes den 6 april. Pohjola Norden, distriktet Österbotten håller sitt vårmöte
  • Åländsksmaktallrik, jag lanserar en smaktallrik under Producentförbundets årsmöte. Drygt 40 personer smakar på en bit Åland. 22 mars
  • Kostföreläsning: Kost & hälsa, Öppna Högskolan Åland beställer denna föreläsning och tentamen
  • Ålandsfrukost. 6 mars. 40 personer deltar i ett frukostmöte kring Skördefesten. Jag arrangerar ett dignande "Ålands-bord". Beställare, Landskapet - Lena Brenner
  • Kostpersonal inbjuds till Inspirationskväll kring temat: Klimatbuffé med Agenda 21 som värd (beställare) Föreläsning och praktiska övningar med smakprov. 6 februari. 30-tal personer deltar
  • Ålandsfrukosten - lanseras i samarbete med Visit Åland och Hotell- och restaurangskolan. 5 februari. Jag representerar Ny Nordisk Mat.
  • Kostföreläsning: Vikingaåsens hem och skolaförening. Om att inspireras till lustfyllda måltider i vardagen. Ca. 20 personer deltog. Smakprov på klimatbuffén
  • Matlagningskurs: 11 januari. Medimars personal, på temat: Festlig Ny Nordisk Mat - åländska festbuffé. Ett 30-tal energiska festdeltagare kockade loss i köket!

2012:
  • Uppdrag, flertal inom Ny Nordisk Mat Åland - med lokala satsningar, möten och aktiviteter, t.ex. Bonde söker Kock m.m
  • 6-7 november, Konferens i Oslo - Ny Nordisk Mat. Som projektledare ansvarar jag för delen med temat: barn, mat och hälsa. Jag fungerar som moderator och många föreläsare och personer är involverade.
  • Agenda 21 anlitade mig som expert när vi tillsammans utvecklade ett mera miljöinriktat och klimatvänligare grönsaksbord i Vikingaåsens skola, Jomala Åland. Det blev både praktiskt och teoretiskt arbete i kök och bland både personal och elever. Oktober 2012
  • Läroplansutveckling inom ämnet hem- (och konsument)kunskap för Ålands Landskapsregering
  • Föreläsning på Agenda 21´s fortbildningsdag för kostpersonal och andra intresserade. Tema:  "Smörgåsbord för en hållbar måltid". Här finns innehållet som ett 50-tal åhörare tog del av.
  • Matlagningskurs och föreläsning för gruppen "Klimatpiloterna" på Åland. Temat var mat & miljö - att inspireras till ett "grönare kök"! Vi pratade klimat-smart mat och tillredde en god klimat-smart måltid tillsammans
  • Föreläsning, fortbildning för kostpersonal i skolor och daghem i Mariehamn, beställare var Kommunförbundet i Finland. Ca 13 deltagare
  • Föreläsning, fortbildning för kostpersonal i skolor och daghem i Helsingfors, beställare var Kommunförbundet i Finland. Ca. 10 deltagare.
  • Föreläsning, fortbildning för kostpersonal i skolor och daghem i Vasa, beställare var Kommunförbundet i Finland. Ca 30 deltagare.
  • En fortbildningsdag med temat; måltidsutveckling i smak & kvalitet för Kimitoöns kommun och deras kosthållspersonal i daghem och skolor. Ca 20 deltagare.
  • En föreläsning i Mariehamn med temat; att inspireras till en fungerande matvardag. Beställare var Rädda Barnen på Åland r.f. och församlingarna som administrerar "Matbanken".
  • En föreläsning med temat, SAPERE - att uppleva med alla sina sinnen. Privat tillställning, ett kvinnonätverk med ett 30-tal deltagare. Platsen var restaurang Umbra, Mariehamn.
  • Föreläsning på daghemmet i Finström med tema: Att inspireras till lustfyllda måltider tillsammans. Om föräldrars roll för goda kostvanor, en bred smakrepertoar och fördomsfria barn. Ett 30 tal åhörare, föräldrar och personal.
  • Deltagit i en pandel-diskussion i Fiskars, Raseborg, Finland. Slow Food Västra Nyland arrangerade en närmatsmarknad. Tidningen Västranyland bjöd in mig, Mats-Eric Nilsson, Thomas Blomqvist, Kjell Olenius och Ingrid Träskman att delta i en diskussion om det planerade centralköket i Raseborg. Publiken bestod av ett 50-tal åhörare.
  • Deltagit i den andra konferensen arrangerad av Ny Nordisk Mat, i Helsingfors. 220 deltagare från 11 olika länder. Jag presenterade min Blogg och möjligheten att använda mobilen och fotografera i undervisningen i Hemkunskap / Huslig ekonomi. Höll även en presentation med temat: "Operation skolmat - smak och kvalitet i offentlig måltid".
  • Föreläsning med tema: Att inspireras till lustfyllda måltider tillsammans. Om föräldrars roll för goda kostvanor, en bred smakrepertoar och fördomsfria barn. Platsen var Föglö grundskola och åhörarna var 24, både föräldrar och personal från skola och daghem.
  • Den 3 november 2011, fick jag uppdraget som föreläsare på de nationella elev- och studerandevårds dagarna som arrangerades i Vasa. Ca 120 personer deltog som åhörare och min rubrik var: "Sund mat - mer än mat". Här finns programmet, arrangörer var Utbildningsstyrelsen, Lärum, Speres och Regionförvaltningsverket.
  • 23 november,  Föreläsning med temat: Medveten matkonsumtion ”Vad äter våra barn egentligen!? En tankeväckande föreläsning om dagens matkonsumtion och om vikten av goda förebilder och modeller för att smakutveckla barn och unga. Under kvällen bjöd jag även på ett provsmak på grönsaksbuffé (Se blogginlägget: "Grönsaksinspiration" för recept). Drygt 20 deltagare och beställare var Folkhälsan, Rödakorset och marthorna i Sund, Åland.
  • En kväll med SAPERE. Den 30 november höll jag en föreläsning med smakprov / övningar. Sapere – om att uppleva med sina sinnen”. En fransk metod för att främja medveten matkonsumtion och främja sundare matval och motverka nutidens likriktning av smak i västvärlden. Drygt 20 deltagare, beställare var föreningen Zonta i Mariahamn, Åland.

2011:
  • 17 januari 2012. Konsultation och ledning av strategidag, "hur utvecklar vi tillsammans måltiden i staden?" Ett 50-tal personer från stadens kostenheter deltog i informations- och diskussionsdagen arrangerad av personalchefen vid Mariehamns stads stadskansli. I arbetet ingår sammanställning och utarbetandet av ett förslag på koststrategi för staden.
  • 8 mars 2012 arrangerades ett seminarium om miljöarbete och åtgärder i åländska skolor, av Agenda 21. Där kunde man lyssna till mitt föredrag om tips och idéer för undervisning i mat och miljöfrågor. Ett 50 - tal personer deltog.
  • 24 mars, föreläste jag i Ekenäs Finland. Beställaren var Finlands svenska Marthaförbunds och temat var: Operation Skolmat och erfarenheter från arbetet med offentlig måltid. Ett 30-tal personer deltog
  • April, Matlagningskurs för en grupp med politiker som ville ha en kväll med god mat och "grupparbete" kring den gemensamma måltiden. Åländsk produkter i centrum.
  • Projektledare för Ny Nordisk Mat - barn, mat och hälsa. Startar denna vår, för att intensifieras under resten av året
  • 25 september föreläsning med temat: Att inspireras till lustfyllda måltider tillsammans. Om föräldrars roll för goda kostvanor, en bred smakrepertoar och fördomsfria barn. Ett 20 tal åhörare, föräldrar och personal på daghemmet Myran, Jomala