Inför tjejträffen hos oss, planerade jag en middag. Blev lite ego och ville själv äta mat utan att ta hänsyn till barn. Pasta, potatisfritt.....Jag ville äta det jag verkligen gillar:
- Lamm
- Avocado
- Gravad lax
- Getost
- Rödbeta
- Mörk choklad
- Jordgubbar.....
Menyn blev följande:
Förrätt:
Gravad lax-tartar, blev tartar på sikrom (fick inte tag på tillräckligt bra lax och hade inte tid att grava själv..) på smörstekt toast
Varmrätt:
Marinerad yttrefilé av lamm, helgrillad
Ljummen sallad från grillen
Avocado-getoströra
Enkelt hummus och källar-baguette
Efterrätt:
Marängtårta med lemon-curd (som jag glömde hemma!!!), vispgrädde och blåbär och smultron
Choklad-doppade jordgubbar och färsk ananas
Sikrom-tartar, 10 pers
100 g sikrom
1 gullök, finhackad
1 bruk crème fraiche
lite dill, vitpeppar
Blanda ihop och klicka på smörstekt toast. Dekorera med dill, citron eller lime som vi gjorde.
Grillad lammfilé, 10 pers
6-8 lammfiléer (c 1,5 kg)
Marinad:
1 pressad lime
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 knippe basilika och lika mycket färsk timjan
Marineras direkt i dubbel påse över natten i kylen. Tag upp och grilla det rumsvarma köttet på båda sidaor i 4-6 minuter. Tranchera upp i tunna skivor innan servering
Ljummen sallad från grillen, 10 pers
2 knippen färsk rödbeta
2 knippen färsk morot
500 g körsbärstomat
1 squash
3 paprikor i olika färger
3 färska lökar i klyftor
i knippe grönkålsblad
2 vitlöksklyftor
Pressa vitlöken i en salladsskål, klipp i färska örter (basilika, timjan, persilja), lägg med 1 msk vinäger (ljus) och en skvätt olja. Tillsätt tomaterna, lite salt och peppar. Låt stå tills det andra är grillat.
Förkoka rödbeta och morot, skala dem. Skär alla grönsaker i större klyftor. Med hjälp av grillen och en wok-platta. Grilla / woka alla grönsaker och tillsätt dem varma i salladsskålen. Rör om och servera med lammköttet.
Avocado-getoströra
3 mogna avocado
2 paket (Pirkka) getost stänger
lite olivolja, lite limesaft, peppar
Skiva allt i en skål och mosa flera varv med en gaffel. Klart att servera!
Grillad lammfilé, sallad från grillen och röra på getost och avocado
Marängtårta med citron och bär
Marängbottnar
lemon-curd
2 dl vispgrädde
3 dl blåbär och smultron
Bred ut lemon-curd mellan bottnen och täck in med vispgrädde, häll på bären, klart att avnjuta. Som socker på moset valde jag att servera choklad-doppade jordgubbar och färskananas till.
Trots att jag glömde lemon-curden hemma och inte fick tag på bra lax, så blev det en njutningsfull middag, se själv, några njutande vänner:
Fantastiskt gott blev det. Tack för en härlig dag och kväll i Grundsunda! Kommer att minnas hela långa vintern.
SvaraRadera