måndag 4 februari 2013

Ålandsfrukost

Det händer på matÅland !

Vad är en ålandsfrukost?

Jag har äntligen kommit igång med arbetet med att på ett konkret sätt engagera en mera enad form av matÅland. Länge har jag ställt frågan varför inte flera matställen profilerar sig mera åländskt!? Frågan är ur mitt perspektiv, varför skulle man inte vilja satsa på mer åländskt !? 

Det är allt fler besökare som verkligen vill äta åländskt här på Åland, av hög kvalitet. Åker man till en plats, vill man också äta av ortens delikatesser, varför skulle matställen på Åland gömma dem!? För dyrt!? Då måste man också ta betalt. Våga berätta om mervärdet av produkten. Kanske ha ett alternativ. Exempel: Kötträtt på menyn, väljer man åländskt lamm kostar det x € dyrare.

Vi är antagligen Finlands bästa matregion. Vi har råvaror och produkter av mycket hög kvalitet. Jordmån och växtklimatet är är gynnsamt. Vi har en relativt småskalig produktion och har ett förvånansvärt brett utbud av produkter. Att få ihop till exempel en frukost med en Ålandsprofil är inte svårt!

Den här listan är bara några idéer som föddes på ett kort planeringsmöte med Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Karin Limnell, lärare inom mat och dryck, Högskolan på Åland:


-               Shot´ar: 1. Nypon, havtorn, 2. Grönkål- äppel, 3. Blåbär-lingon med bas: naturell yoghurt
-               Flingor, hemgjorda – rostade + äppelchips (skilt)
-               Naturell yoghurt
-               Färsk gröt (havregryn, äppelmust, nat.yog.hurt + äppelbitar) + persilj-socker
-               Kalljäst hemvetebröd
-               Smör
-               Pålägg: Dahlmans charkuterier
-               Gubbröra på ägg och kallrökt fisk
-               Skorpor på svartbröd
-               Skorpor på hemvete
-               Ostbricka: ÅCA ostar, färskost m örter + getost, Wetterros ost
-               Marmeladbricka: Aplagård, Smakbyns, ålandsdelikatessers….m.fl
-               Äppelkaka med havresmulor
-               Dryck: Kaffe / Te + varm gammaldags mjölk
-               Äppeljuice


Här är utgångspunkten, allt åländskt (förutom kaffet och teet)! Vi har fantastiska mjölkprodukter, ägg, honung, charkuterier, spannmål, fisk, bär -  och fruktprodukter.


Varför en Ålandsfrukost?

Arbetet som ordförande för Ny Nordiska Mat, Åland har nu lett mig in på ett värdefullt samarbete med turistorganisationen här på Åland. Temat för året är Mat & Dryck. Det andas stort potential att lyfta frågan i ett vidare perspektiv och ge de verkligt viktiga nyckelpersonerna möjlighet till att närma sig ett mera enat matÅland mot turisterna - besökare som kommer hit till Åland.

30% av måltiden är fysiologiska sinnen, medan 70 % är "resten", det vill säga omgivningen, sinneslag, årstid, sällskap..... Med ganska små medel kan de omkringliggande faktorerna påverka måltiden. Dukningen, kärlen som används - åländskt hantverk förstås! ljus, små skyltar med välkomstord och information om maten ursprung m.m

Vi har rent vatten på Åland. Det är unikt och inte självklart internationellt,och kan därför användas på fler ställen än Nautical Restaurang! En kanna med friskt vatten är någonting av värde, om vi talar om det. En kanna med friskt vatten med äppelbitar, lingon eller andra bär höjer värdet på drycken - med små medel.

Bra mat är ett skäl att återvända till en plats, min förhoppning är att många turistföretagare/matställen skall se nyttan av att satsa lite energi på sin måltidsprofil. Till exempel med en Ålandsfrukost, en bra början till en förändring mot en mera tydlig profil för matÅland som en stark och enad matregion - den bästa i Finland! Dessutom är en god frukost en bra start på dagen, en bra start på en nya dag på matÅland !


1 kommentar:

  1. Hej Harriet! Tack för senast. Kolla rapport i min blogg :) H/Ann

    http://anngranlund.blogspot.com/2013/02/alandsfrukost.html

    SvaraRadera