torsdag 28 februari 2013

Mat i världsklass

Efter 2 dagar i Stockholm har jag samlat på mig nya kontakter och information om vad som är aktuellt i vårt västra grannland, Sverige - det nya matlandet. Kaxigt och bra!

Minister Eskil Erlandsson uttalade sig i samband med måltidsdagen att arbetet skall fortsätta med att göra världens bästa måltider i vård, skola och omsorg. Livsmedelsverket i Sverige var inte sena att haka på och som bäst pågår en turné med utbildning och information till personal i skolkök, på temat: Måltider i Världsklass. Kaxigt och bra!

Nu talar samma minister om att exportera modellen med näringsriktiga måltider, läs meddelandet inför USA besöket här:  Kaxigt och bra!

En viss frustration infinner sig här eftersom jag vet att man även på finländskt håll bär på samma ambitioner att stolt visa upp och exportera modellen med gratis varma måltider för skolbarn. Finland är dessutom mycket bättre på ett sätt eftersom de erbjuder också gymnasieelever gratis mat!

Vad innebär måltid i världsklass

Det viktigaste i modellen och utbildningspaketet är den helhetssyn på måltiden som man för fram. i form av ett pussel, alla pusselbitar skall vara med i offentlig måltid för att helheten skall bli bra. delarna är:
- Säker
- God
- Integrerad (pedagogisk)
- Trivsam
- Hållbar
- Näringsriktig

Nyheter för skolmåltider är några väsentliga mål man lyfter fram. Måltiderna skall enligt skollagen vara näringsriktiga, inte bara kostnadsfria. Några riktlinjer lyfter man också fram. Måltiden skall bestå av:
- En eller gärna flera lagade rätter, med fördel ett vegetariskt alternativ som alla får ta av
- Salladsbord med minst fem olika komponenter
- Bröd och matfett
- Mjölk och vatten



Jag tror väldigt mycket på att öka målinriktat arbete i offentliga kök. Det är viktigt att stöda måltidspersonalen och signalera att måltiden är inte en grupps ansvarsområde. Det är en komplex helhet och alla har ett delansvar.

Ett verktyg för kartläggning och en enkel utvecklingsmodell har man också tagit fram; SkolmatSverige, en webb-baserat meterial som enkelt kan fyllas i av de som arbetar i köket, gärna i samråd med pedagog / rektor eller skolledare. Modellen är gratis och enkel att genomföra. En metod för att övervaka och kartlägga offentliga måltider samtidigt som man lyfter fram utvecklingspotential i verksamheten. Inte kaxigt - bara bra!

Nu står min förhoppning om att Finland nappar på erbjudandet om att testa materialet i Finland. Webben är en god gemensam plattform. Finland och Sverige är goda modeller. Vi hoppas att Norge och Danmark snart hakar på !?

1 kommentar: