fredag 4 april 2014

GastroÅland

En mötesplats med god eftersmak

Projekt matÅland (drivs av Ny Nordisk Mat - Ålands egen referensgrupp) och initiativet med gastroÅland handlar om att skapa mötesplatser för "matlagare", producenter och utbildning. Det var spännande att se köksgolvet på Ålands hotell- och restaurangskola bli en förenande plattform för branschfolk. Nyttan av att gå samman blev påtaglig och utbyten av kunskap och kreativitet flödade.



Konceptet är egentligen enkelt. Ett dragplåster - en stjärnkock med djup förståelse för arbete med lokalmat, drivna projektarbetare, gott samarbete med lokala aktörer inom branschen, ett köksgolv som är "neutralt" (skolan & utbildningen), massor av fina råvaror och praktiskt arbete. Dag 1 var främst ett matlabb, en "lekstuga" för att tänka ut nytt och närma sig råvarorna, nya människor fördomsfritt.

Harriet Strandvik, Liz Mattsson, Paul Svensson, Lena Brenner & Adrian Bäckman

Åland har ett stort potential inom gastronomin. Vi har duktiga producenter, mathantverkare, kockar inom restaurang och offentliga måltider. Vi har fantastiska råvaror och en uppsjö med spännande förädlade produkter. Varför skulle vi inte satsa på att lyfta fram det mera synligt för våra gäster, turister och lokalbefolkningen?

Varför skulle man inte servera turisterna en åländsk frukost? Vi inledde evenemanget gastroÅland med en fantastisk frukost med smak av Åland, vem vill inte börja dagen så?

Det finns ingen anledning att gömma undan den åländska maten, inte ens ekonomiska argument. Bra mat måste man ta betalt för. Ett mervärde kostar, bra mat är inte gratis. Tänker man "utanför boxen" och använder råvarorna som finns att tillgå mera flexibelt är det fullt möjligt. "Kött/biff-tänket" är rätt kompakt där ute. Kunde man tänka sig att minska mängden på portionen? Det kött man använder ska istället vara av hög kvalitet och så brassar man på med tillbehören? Kan man låta gästen välja mellan import biff och lokal producerat? Kan man tänka sig att jobba aktivt med andra köttdelar på djuret?

Kan vi utveckla användningen av fisk, odlad fisk - en utvecklad näring med bra produkter idag. 


Kan vi lyfta alla våra grönsaker, skapa hype med vår egen sparris (som är bäst i världen, antar jag!), transformera kålen till nya gastronomiska höjder? Varför inte....


Bakad kål, svart på utsidan, vansinnigt läckert slutresultat på insidan!


Under evenemanget GastroÅland lyfte man fram potentialen med att arbeta med lokalmat på Åland. Man måste bestämma sig - det handar om att medvetet och målinriktat gå in för att lyfta det lokala. Jag träffade en gång en kock i Sverige som i 10 års tid har arbetat med närproducerad- och lokalmat. Trots att det innebär ett visst merarbete, så ångrar han sig inte en sekund. Därför att hans arbete har blivit så mycket roligare.


Anneli Gustafsson (Ingeborgs bageri) och Viktor Eriksson (Silverskär)

Det är glädjen i arbetet som gör mödan värd. Det är alltså mycket roligare att jobba tillsammans, att skapa kontakt med matens ursprung,  jordbruket, odlingen och med producenterna - människan bakom råvaran. Denna glädje och förståelse för att man tillsammans kan göra något upplevde jag att man märkte av under gastroÅland. Fantastiskt, skulle jag vilja lägga till!

Dag 2. Platsen var vårt ståtliga Alandica. Här skapade vi ett åländskt Mattorg - en plats att visa upp sig på och passa på att mingla och knyta nya kontakter. Seminariet med föreläsningar var tänkt att lägga strålkastarna på bra exempel på medveten och målinriktad matverksamhet. Från skolkök, köttproducentens syn på produktion, prissättning och upphandling, samt vad som händer med när en turistanläggning väljer att servera lokalt så långt det går - i stor skala. 

Köksmästare Fredrik Eriksson påpekade en viktig aspekt: "Var noga med maten. eftersom miljön är så fin" Detta var för personalen i Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, Skåne - men gäller förstås också Åland: Här är så vackert - då måste miljön också påverka matupplevelsen! 



Sammanfattning: Lokalmat innebär: "Bring back money" Om att stöda lokala ekonomiska system genom att stöda matproduktion på Åland. Något som borde vara självklart i kommun och stad. Något som borde vara självklart - eftersom vår mat är så god, dessutom!




1 kommentar:

  1. Hi Harriet,

    I tried to contact you by mail, however I got a failed delivery message. Do you have any secondary e-mail to contact you by?
    You can, if not for anything else, contact me by my mail at: h.mansa (at) gmail . com

    Best Regards,
    Hjalte Mansa

    SvaraRadera