Idag introducerar jag Sapere på Åland.
Jag känner det historiska vingslaget svepa över Åland igen! Champagne fynden handlar i grunden om att uppfatta den goda kvaliteten med sina sinnen. Metoden "saperes" grundare är oenologen / vinkännaren Jacque Puisais
Metoden uppkom för att råda bot på den likriktning av smak med dominans för sött och mjukt som erövrar västvärlden - tackvare (?) industrins frammarsch.
Vad betyder då "sapere"? Det är latin och står för smaka, lukta, att ha smak, vara vis och förstå. Att uppleva med sina sinnen - är en bra sammanfattning.
Det söta (och salta) är en nedärvd "gilla-egenskap" och industrin är inte sena på att haka på detta och säljer enkelt av produkter som är söta, salta (och feta - fett som bär smaker). Att introducera metoden redan i daghem och i skolor kan hjälpa föräldrarna att skapa mera medvetna och fördomsfria konsumenter.
Metoden utvecklar även språket och hjälper barnen att våga prova nya produkter och livsmedel - detta hjälper även dem att äta mera mångsidigt. Nyckeln till hälsosamt kosthåll.
Vem vill inte satsa på det?
Här kan du lyssna på radio-intervjun som gjordes i Ålands Radio, 16 november: Om projektet och om Sapere
Metoden uppkom för att råda bot på den likriktning av smak med dominans för sött och mjukt som erövrar västvärlden - tackvare (?) industrins frammarsch.
Vad betyder då "sapere"? Det är latin och står för smaka, lukta, att ha smak, vara vis och förstå. Att uppleva med sina sinnen - är en bra sammanfattning.
Det söta (och salta) är en nedärvd "gilla-egenskap" och industrin är inte sena på att haka på detta och säljer enkelt av produkter som är söta, salta (och feta - fett som bär smaker). Att introducera metoden redan i daghem och i skolor kan hjälpa föräldrarna att skapa mera medvetna och fördomsfria konsumenter.
Metoden utvecklar även språket och hjälper barnen att våga prova nya produkter och livsmedel - detta hjälper även dem att äta mera mångsidigt. Nyckeln till hälsosamt kosthåll.
Vem vill inte satsa på det?
Här kan du lyssna på radio-intervjun som gjordes i Ålands Radio, 16 november: Om projektet och om Sapere
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar