I Vasa har man just avslutat 2 nationella dagar för elev och studerandevård. Temat för de två dagarna var "Må bra i skolan". Undervisningsråd Heidi Backman (Utbildningsstyrelsen) sammanfattade dagarna på ett fint sätt. Skolan kan vara en plats där de som saknar trygga och stabila hem kan få träffa vuxna människor som är förebilder. Vuxna som kan ge dem drömmar och inge hopp åt barn och unga. Drömmar och tro på framtiden är livets grundmotor.
Och så måste ju barnen få bra mat också!
I mitt framförande med tema: "Sund mat - mer än mat" försökte jag påminna hur viktigt det är att se måltiden ur ett större perspektiv och ge den en större och viktigare plats i skolan. Måltiden har förändrats:
DÅ
- Skolmaten går från gröt och soppa till hemlagad husmanskost
- Barn och unga får uppleva olika smaker och maträtter hemma
- Få barn är allergiska
- Få barn är överviktiga
- God och bra mat sågs som botemedel, medicin
- Skolmaten görs i fabrik av så få människor som möjligt
- Allt färre lagar mat hemma, färre barn får smakträning i hemmet
- Många barn är allergiska
- Många barn är överviktiga
- Idag behandlas sjukdomar med medicin
Vad kan man då göra åt situationen, ensam kan man inte göra någonting. Förändringen gör man tillsammans. Personalen i köket behöver stöd, hjälp och ett erkännande. Dessutom borde alla vuxna i skolan (kring offentlig måltid) hjälpa till att vare en mat-förebild.
Genom ett matråd eller kostteam kan man göra alla inblandade i måltiden delaktiga och ansvariga för att måltiden skall utvecklas mot de utmaningar som råder. I ett matråd skall elever, lärare, skolledning och kökspersonal tillsammans lägga upp mål och strategier för måltiden.
Vad har man att vinna på det?
Matglada barn, mätta barn, sunda barn och lärare som får lugnare elevgrupper i klassrummen på eftermiddagarna, mindre bortkastad mat, en måltid och en stund på dagen alla ser fram emot - kunde det vara nått ?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar