onsdag 26 oktober 2011

Smöret är bäst på Åland

Om man får tro blind-provet som har gjorts i Allt om Mats senaste nummer, är det åländska smöret det bästa!

Bland 8 olika smör fann man att det åländska smöret är både smakrikt med en "mild och aromatsik smörsmak". En stor fördel har det också för att det inte sprätter av vatten i stekpannan. Smörkonsumtionen har vunnit terräng bland konsumenterna och det verkar som om vi har lämnat margarintiden bakom oss. Smörbergena från 90-talet är ett minne blott. Konsumenten vill ha naturlig mat, äkta vara och nu verkar grädden knappt räcka till för smörtillverkningen.

Hur gör man då det åländska smöret? Se klippet här, från Vetamix.

En känga passar jag på att lägga in i dett inlägg. Priset.

Smöret från ÅCA är dyrt, smakar det så kostar det. Ja, det håller jag med om. Skulle det inte vara på sin plats att sälja smör till storhushåll och restauranger för ett subventionerat pris i storpack. Då kunde alla de offentliga köken på Åland servera och göra mat på denna utmärkta åländsk produkt?

Då kunde man servera smöret åt sina matgäster? På sidan om kan man lägga fram margarinet, för fortfarende hävdar myndigheterna att det är det som barnen (och alla andra) ska äta.

En profileringsfråga, ett Åland som stöder närproducerat!

2 kommentarer:

  1. Det där visste jag sen flere år tillbaks, fast jag bor i Hangö. Har haft möjligheten att besöka ÅCA:s mejeri på mitt förra jobb, och sen dess har vi bara ätit åländskt smör. Men, som idag, var den ju slut på hyllan i lokala K-hallen...
    Heja Åland!

    SvaraRadera
  2. Roligt Tarja, att du hittat kvaliteten ! Synd att det var slut, hoppas det snabbt fyller på ! :)

    SvaraRadera