Alla vill arbeta med små enheter, med ekologiska och närproducerade råvaror. Ingen vill införa ett stort centralkök. Det är som musik i mina öron! De är dessa tongångar som skall ljuda ut, staden har ett fint matkapital att förvalta. Många andra synpunkter på arbetet med mat i staden lades fram. Skall bli intressant att sammanställa deras nedskrivna tankar, från "workshopen".
Efter att både arbetsgruppen för måltidsverksamhet samt personalen ute i köken har läst och kommenterat sammanställningen, skall en koststrategi ta form. Någonting som jag hoppas att både politiker, tjänstemän och allmänheten kan ha nytta av. Kanske det blir så bra att Mariehamn kan föregå andra orter som ett gott exempel? Utan en långsiktig strategi för verksamheten, utan vettiga mål kan man inte skapa en fungerade enhet.
Det är fint att det på Åland finns kunskap och vilja att arbeta med mat och kvalitet, om denna idag för Finland unika situation med yrkeskunnigt folk som lagar mat åt invånarna ska finnas kvar också i framtiden - måste man även fundera på rekrytering och utbildning inom matkompetens.
Min syn på stadens måltider i framtiden:
•Små enheter bibehålls
•Ökad kommunikation mellan köken
•Ledning och mål tydliggörs
•Fortbildning och inspiration efter uppställda mål
•Alla enheter satsar på hållbara grönsaksbufféer, färskt fiberrikt bröd och en soppa varje dag! (Skola)
•Varje enhet har ett eget kostråd / matråd, där alla som berörs av måltiden görs delaktiga.
•Vi kan närma oss varandra genom matkulturerna, olika etniska bakgrunder kan berika våra matsedlar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar