torsdag 29 december 2011

Källarbröd

Färskt bröd och goda nyheter skall man inte spara på!

Här kommer ett "inspirationsmaterial" på hemgjort bröd. Kalljäsning gör att man får ett gott och hållbart bröd, dessutom känns det ju effektivt att man "tidsinvesterar" i jäsningen medan man själv sover!

Bra bröd skall göras med omsorg, och bra jäsning = lång tid = goda smaker och hållbart bröd. Så här gör man:


Här har degen blivit rumsvarm och formats till 2 limpor. Surdeg i all ära, men det här brödet är bra och enkelt att göra, men med vanlig jäst och långjäsning som kylrummet i källaren får ta hand om. Kylskåp funkar förstås utmärkt! 

Harriets källarbröd (2 stora limpor)

1 dl rågmjöl
1 dl rågkross (eller annan kross)
1 dl speltflingor (eller andra flingor)
8 dl kokande vatten

Lägg det grova mjölet i en stor bunke. Slå på det kokande vattnet. Bland om den skållade "gröten". Låt stå och svalna.

2 dl kallt vatten 
50 g jäst
1 msk salt
ca 12 dl vetemjöl

Blanda i vatten och lös upp jästen. Rör in i omgångar vetemjölet, tillsätt saltet när det har blivit en seg och lös deg. Fortsätt att jobba in mjöl, hellre för lite än för mycket. Strö över lite mjöl och täck in med bakplåtspapper och dukar. Låt jäsa över natten i kylrum / källare / kylskåp.

Tag fram degskålen på morgonen och låt degen bli varmare. Knåda sedan och forma till två stora limpor. Låt jäsa medan ugnen värms till 250 grader. Grädda sedan i 15 minuter i het ugn. Sänk till 175 och grädda ytterligare i ca 40 minuter.



Lediga dagar kan gott utnyttjas till bröddagar, kalljäsningen ger en perfekt smak- och tidsvinst - vem kan motstå nygräddat !?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar