tisdag 28 februari 2012

Råg i ryggen och i kex

Varför inte använda mera av våra fina hälsosamma lokalt producerade och ekologiska spannmål...?

(Åland: Överängs kvarn)

Nej varför inte, bäst att testa! Mera råg åt folket!

Det gjorde vi med eleverna igår, det blev rågflarn istället för havreflarn. Lika gott som med havre och vi fick dessutom med hälsa och miljö perspektivet på köpet! Kexen som blev en efterrätt under temat "klimatsmart" mat som vi har jobbat med nu under några veckor.



Kex - färdiga produkter i alla tänkbara former och färger, det börjar nuförtiden mera likna godishyllorna i butiken. Kanske ett försök att ytterligare sudda ut gränsen mellan vardag och fest. Att köpa kex nuförtiden är nog likställt med att köpa godis.

Att göra egna kex är nog bland det enklaste som man kan göra, innehållet kan man påverka själv. Man slipper förpackningar. Prislappen är liten. Arbetsinsatsen är förstås större än att plocka ner ett packet från hyllan. Men kanske man då man gör dem själva också får in det nuförtiden sällsynta - njutningen.

Lördag hela veckan, mycket socker och vitt mjöl alla dagar, eller lördag och fest någon gång - då först får vi guldkant på tillvaron. Också rågflarnen är festliga inte som ett försök att "vardag-fiera" kex-ätandet.

När jag tänker på detta med kex - kan jag inte låta bli att nämna allt det kex-ätande som många barn "utsätts" för.  Minns när jag blev upprörd (innan jag skrev blogg) och skrev ett brev om detta till Folkhälsan som då hade parken vi gick till med barnen. Blev så upprörd över allt kex-ätande som man uppmuntrade barnen till. Mammorna var boven, de mumsade kex och kaffe (säkert för att mota tröttheten som ligger kompakt denna tid i livet!) vad värre var att de också lät barnen äta i samma takt...

Försökte med mina kalljästa semlor och fullkornsskorpor....

2 kommentarer:

  1. Oj, så goda, enkla, fina och intressanta flarnen ser ut. Hälsosamma också antar jag!

    SvaraRadera
  2. Förstås ! Pröva på ! Råg är hälsan själv ;)

    SvaraRadera