Av medicinska skäl, allergier (exempelvis) är en kostomläggning ingenting man ifrågasätter. Att ändra kosten efter mode är en helt annan sak. Finns det mode inom mat? Ja, nog finns det trender inom kosten som ändras, bara under min livstid börjar jag förstå att saker och ting ändras.
Jag har själv använt margarin då jag blev skolad till detta vedertagna (?) "fett är farlig- uppfattningen" och lämnat det. Det känns märkligt länge sedan nu. Idag finns det inget alternativ för mig än rena, så lite processade livsmedel som möjligt. Länge har jag dessutom prioriterat ekologiskt. Mot denna bakgrund är det svårt att se barn och barnfamiljer slussas in i livsmedelsindustrins vagga. Processade livsmedel med råvaror som processats så hårt att de får en likriktad och likformad smak och struktur.
Det som just nu upptar många medvetna matmänniskors tankar är sockret, (trenden). Förenklat kunde man säga att fettet ersattes med socker, därav fetman. Men både fettskräck och sockerfobi är kanske i längden inte hållbart. Vi behöver ju faktiskt äta av allt, i en bra balans.
Här vill jag åskådliggöra denna fluktuerade bild av ytterligheter, den första från någon gång från slutet av 1930-talets Svenskfinland:
Mjölkblandning för barn i åldern 0-2 á 3 månader, 1/2 l mjölk, 1/2 vatten, 2 msk havregryn, 10 - 15 tsk socker (5-7%).....
Den andra bilden, råd för barnfamiljer från 2005:
En sak är jag helt övertygad om, det finns för lite praktisk kunskap om mat och för mycket trender och ytterligheter. En sak är jag övertygad om att kunde hjälpa, här följer min "diet-lista"
- Ät mat, använd råvaror av bra kvalitet (ekologiska och producerade så nära dig som möjligt)
- Alla, män, kvinnor och barn behöver lära sig laga mat av råvaror.
- Omprioritera måltiden, vi kan satsa mera av vår tid för det som upptog all tid av människan före kylskåpet kom på 1950-talet.
- Erbjud barnen och dig själv regelbundna måltider, jämnt humör och jämnt blodsocker.
- Låt processad / raffinerd mat bli en lyxartikel
- Plocka aktivt bort pekpinnar och upptäck och njut av alla smaker
Vår (riktiga) föda är en tillgång och rikedom. Vår (raffinerade) industrimat är ett nöjesfält.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar