Finlands första matkulturvecka riktad till barn är i gång!
3-9 september arrangerar Mellersta Finlands län en satsning som är unik och
intressant.
Programmet är omfattande, man erbjuder ett seminarium,
involverar gårdar och producenter, daghem, föräldrar och erbjuder hela veckan
närproducerad mat i de offentliga köken.
Barnen erbjuds besök på gårdar, ta upp potatis (få med sig en säck hem), plocka bär
och svamp i skogen m.m. Under veckan kan barnen ta med familjen på smakövningar och inspiration
kvällstid på ett dagis i Jyväskylä och på en gård som har ”öppet hus”.
Här är Daniel på besök på en bondgård - hoppa i hö är kul!
(Bilden tagen på Skördefesten, Åland 2011)
Finns det morötter i träd!?
Det är en bra rubrik – tema för denna satsning. Rubriken härstammar faktiskt från verkligheten, en grupp med barn fick diskutera råvaror - slutligen kom de fram till att de precis som bananer växer på träd.
Matkulturvecka för barn är en god satsning, för det är ju i barndomen som matvanor grundläggs. Det är bra att våra nutida barn får kontakt med matens ursprung – det är inte en självklarhet mera att barnen har förståelse och respekt för maten.
Matkulturvecka för barn är en god satsning, för det är ju i barndomen som matvanor grundläggs. Det är bra att våra nutida barn får kontakt med matens ursprung – det är inte en självklarhet mera att barnen har förståelse och respekt för maten.
Det kanske inte räcker med bara en vecka, men en god modell
för att lyfta frågan om matens ursprung, det inhemska jordbruket och
matkulturen. Finland, likväl Norden är en rik matregion med fina råvaror. Med
vem passar det inte bättre att upptäcka detta med, om inte med barnen!
Ny forskning visar att finländska konsumenter gärna vill
veta var maten kommer ifrån, ursprungsmärkning är viktigt. Jag hoppas och vill
tro att genom den här satsningen (matkulturvecka för barn) kommer dessa
blivande matkonsumenter (barnen) fortsätta att värna om matens ursprung!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar