Jag är mycket förtjust i metoden SAPERE, smakskola och att lära ut om att uppleva med sina sinnen. Metoden som skapades i Frankrike har fått sin spridning på olika sätt. Till min stora glädje finns det satsningar både i Sverige, Finland, Danmark och Norge.
Det gemensamma är att barnen (och föräldrarna!) i dag blir alltmer likriktade i sina smakpreferenser. Färdigmat och massproduktion gör att smakrepertoaren blir begränsade. Att motverka detta blir en viktig del i ett pedagogiskt arbete - att lära barn smaka, att erbjuda upplevelser av nyanser och hjälpa dem att bli mera medvetna konsumenter.
I Danmark är man nu inne på att lyfta detta genom en dag, smakens dag. Detta har man gjort redan i 20 år. Se länken här, här finns fina bilder och material.
I Norge satsar man nu för sjätte året i rad på en vecka, smakens uke där man nu är uppe i 700 skolor runt om i landet som deltar. I båda satsningarna finns kockar inkopplade som lyfter kunskapen om matens kvalitet och viljan att väcka matglädje hos barn och unga.
Fördelen med dessa satsningar är att det har utarbetats färdigt "tuggat" material för lärarna så att de får fina redskap att använda i klassrummet. Kvaliteten på undervisningen är viktig och även lärarna behöver fortbildas inom området. Alla vuxna, lärare och föräldrar är viktiga smakförebilder.
Här bjuder Carola Sjödahl på smakprover i matkön. Pröva på bönor, både vita och röda !
Själv som hushållslärare (här på Åland) vill jag att man inför sapere-metoden i läroplanen i Finland / Åland. Men det slår mig att vårt lilla ämne, hemkunskap eller huslig ekonomi ( med för lite timmar - för så mycket viktigt innehåll) redan är fullt av redan nu viktiga områden. Det kunde vara en god idé att föra in sapere / smakskolan som kampanj i hela skola under en dag eller under en vecka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar