torsdag 16 maj 2013

Skördefest - Restaurangupplevelse

På mitt bord just nu ligger att ansvara för restaurangerna under Skördefesten på Åland. Det är ju fantastiskt att det blir 15 år sedan man inledde denna levande tradition. Skall den få fortsätta locka både ålänningar och icke ålänningar? En omorganisering är ett faktum. Målet är en bärkraftig ekonomisk förening som driver Skördefesten in i framtiden. Evenemang av denna kaliber kräver sina resurser. Det handlar om att bekosta administration och att våga ta betalt för ett professionellt utfört arbete.


Professionell helhet

För mig handlar det nu om möjligheternas Skördefest. Möjlighet att låta landsbygden leva upp och möjligheten att de som odlar vår mat får stå i centrum. Skördefesten ger också möjligheten att låta våra åländska prima råvaror stå i centrum. Det här året kan besökarna få möjlighet att uppleva åländsk mat efter säsong också som måltider ute på restaurangerna - de som väljer att detta år bli en Skördefest Restaurang.

Målet är att Skördefesten blir en folkfest där man kan uppleva skördefest stämningen både ute på öppna gårdar och ute på åländska restauranger. Gemensamt marknadsfört under "taket" Skördefesten. Genom samarbetet med Ny Nordisk Mat Åland önskar man få fram en professionell helhet och ett lyft för lokal mat på åländska krogar. Det finns ett åländskt köksmanifest att utgå ifrån, en värdegrund att bygga på.

Åland som gastronomisk region

Detta evenemang är hela Ålands evenemang - där alla både producenter och kockar kan dra sitt strå till stacken. Många gånger har jag sagt att det utanför Åland finns en stor attraktion till åländska produkter. Vi på Åland som arbetar med mat och att producera den kan med ökad stolthet lyfta fram vårt landskap som en stark gastronomisk region. Därför att det är sant.

Vår mat / råvaror smakar gott, de håller högt näringsvärde och vi har en småskalig mångfald - ett brett utbud av matprodukter. Dessutom har vi en miljö som är vacker och ett gynnsamt växtklimat för grödor. Mycket av framgången i Skördefesten ligger i den vackra omgivningen och den genuina stämningen. Allt fler människor lever urbant och hungrar efter att komma i kontakt med landsbygden.

Allt flera människor är trötta på likriktningen av smaker genom industrins strömlinjeformning och anonyma förpackningar. Vi önskar få tillbaka kontakten med ursprunget och historierna kring maten. På Åland blommar historierna! Vi vet vem som fångat fisken och på vems åker grönsaken har vuxit. Många är bra på att berätta och minnas anekdoter - de älskar gästerna att höra!

Det känns ibland som om Åland är så efter så att vi ligger före!



 Måltidsalternativ ute på Skördefest Restauranger

Som gäst på restaurangerna kommer du att erbjudas följande alternativ där principen är att råvaran som ger maträtten dess namn är åländskt efter säsong:

  • Lunchmeny
  • Middagsmeny
  • Soppmeny
  • Barnvänlig tallrik - när barnen trivs, trivs också föräldrarna - här kan man inspireras av manualen för "Barnens Bästa Bord"
  • Åländsk Smaktallrik - ett alternativ som ger dig möjlighet att smaka på Åland - ett urval. De restauranger som väljer detta får en inköpsrabatt av följande företag: ÅCA, Dahlmans, ÅTH
  • Viltmeny
  • Fiskmeny
  • Skördefest Buffémeny
  • Street Food
  • Ålands pannkaka




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar