Barnens eget köksmanifest
Vad äter våra barn idag?
Har det någon betydelse vad de äter?
Vad våra barn äter är förstås en privat sak för familjen. Mammor och pappor har ett stort ansvar och mer eller mindre kunskaper om hur man hanterar matvardagen. Däremot finns det omfattande kostråd och direktiv på den offentliga arenan för offentliga måltider. Naturligtvis har det stor samhällsbetydelse för hur våra barn äter. Många barn äter flera måltider utanför hemmet. Klart att det har betydelse för hur samhället "föder upp" våra barn. Daghem, fritidshem, skola, idrottsverksamhet förser våra barn med många måltider.
Det är de långsiktiga vanorna som ger effekt på hälsan. Långsiktiga och kloka val av mat borde vara självklara politiska och ekonomiska beslut. För att nå målet med friska och sunda barn behövs hållbara, mångsidiga, balanserade och njutningsfulla måltider.
Barnens måltider behöver vara baserade på en god värdegrund - då anser jag att goda beslut kan fattas och ett gott arbeta kan ge frukt. Barnens måltider behöver därför ett eget köksmanifest. Arbetet med Nordiska Ministerrådets framgångsrika program, Ny Nordisk Mat grundar sig även det på ett köksmanifest.
I mitt arbete som projektledare för barn, mat och hälsa har jag skapat och arbetar efter en vision, den lyder:
I mitt arbete som projektledare för barn, mat och hälsa har jag skapat och arbetar efter en vision, den lyder:
“Alla barn
i Norden har rätt att lära sig laga Ny Nordisk Mat - komma i kontakt med den
fantastiska lokala matkulturen”
Nu önskar jag tillsammans med er och de jag samarbetar med att skriva ett eget köksmanifest för barnen. Inledningsvis är det viktigt att ställa frågan - Vad är då viktigt att lyfta fram i ett köksmanifest för barn? Några förslag:
- Barnen har rätt till näringsrik mat
- Barnen har rätt till mångsidig mat
- För barnen är det viktigt med regelbundna måltider
- För barnen är det viktigt att ha goda förebilder, se hur andra (vuxna) njuter av måltidsstunden.
- Barn behöver få chansen att pröva på många olika smaker, få chans till smakträning
- Den Nordiska maten, våra lokala smakskatter är bra barnmat, maten är: ren, frisk, enkel och etisk
- Det finns många fördelar med att göra barnen delaktiga i matlagningen, de lär sig praktiska färdigheter, känner sig stolta över maten, äter gärna upp, blir fördomsfriare och mera medvetna.
- När barnen görs delaktiga i måltiden kan den användas som en inlärningsplattform - varifrån maten kommer, hur den odlas och våra skiftande Nordiska säsonger
- Mer?
Du kan vara med och påverka manifestet här med att lämna in kommentarer eller under vår nätverksträff i Kristianstad, 5-6 september.
Fina förslag kommer från de tankar som Monica har lagt fram i sin Blogg:
...tio teserna som bygger
på det jag anser vara viktigt för barnen (daghemskökets 10 budord)
1. Vi ska VETA vad
vi äter
2. Vi ska veta VEM som
lagar
3.Vi ska äta så
TILLSATSFRI mat som bara är möjligt
4.Vi ska ibland få TA DEL
I matlagningen
5. Vi ska "PRATA
MAT" i positiv anda
6.Vi ska ha SAPERE
SMAKSKOLA,-TEMADAGAR/VECKOR(t.ex pröva på mat från andra länder och
kulturer)/FESTER
7. Vi ska inte känna
skuld om vi sällan, undantagsvis äter "onyttigheter".
8. Vi ska äta REGELBUNDET
9. Vi ska dagligen RÖRA
PÅ OSS ordentligt , SOVA tillräckligt
10. Vi
ska NJUTA av måltidsstunderna.
Tack för att du plockar fram mina "teser". De får vara mitt bidrag till ett kommande manifest. Kan tyvärr inte komma till Kristianstad men hoppas ni får givande dagar!!! H. Monica
SvaraRaderaBra initiativ! Barn har rätt till naturlig mat! Tillsatsfri och fri från GMO, fri från härdade fetter...
SvaraRaderaKanske man borde lyfta fram ännu tydligare Barnens roll i måltidssammanhang genom av att inkludera dem i köket och låta dem medverka i det dagliga valen av en måltid i hemmet, inte bara vara de som skall förses med maten, låta dem bli delaktiga i alla faser runt en måltid, uppdukning etz etz... På skolan är det ju som det är nu omöjligt att låta barnen samverka i måltidssammanhanget på grund av en massa "vuxnas regler" och regelverk...alltså ett starkt argument för: Ge barnen lika rättigheter som de vuxna i måltidssammanhang, Ge barnen valmöjligheter inte pekpinnar. Och så tror jag att Barnen vill först och främst att måltiden skall vara en familjefest där alla samlas kring bordet, med andra ord så kan man säga så här att måltidsgemenskapen är en av det viktigaste faktorerna för att barnen skall lära sig förstå vikten av en måltid och hur viktig maten är och vilken betydelse den har både psykiskt som fysiskt för alla runt matbordet. Hur låter det här...
SvaraRaderaFörst, Tack till Mia ! Glad för din respons, viktigt att föra fram den naturliga maten - som motvikt till processad och paketerad mat!
SvaraRaderaTack nu till Christian för alltid uttömmande och engagerade svar! Uppskattas. Att inkludera ÄR viktigt. Följden av det slår du huvudet på spiken! Vet att många trots strikta hygienkrav även ser möjligheterna med att involvera barnen, och det är just dessa exempel som skall visa vägen....
Diskussionen fortsätter!