- Om kloka beslut för våra barn
Politiker i Finland står inför en rad tuffa beslut om att
skära ner på kostnader i stad och kommun. Offentliga måltider riskerar att få
sig ordentligt med osthyveln. Innan dessa beslut fattas om att införa
gigantiska industriliknande kök vill jag passa på att ringa i varningen
klockor. Besluten drabbar våra barn, unga och åldringar. Förr sågs näringsrik
mat som ett viktigt instrument att bota och vårda, var tog den insikten vägen?
Idag äter de flesta barn majoriteten av sina måltider utanför hemmet, tillsammans
med pedagoger och personal. Våra barn når framgång i skolprestationer som
delvis kan kopplas samman med ett fungerande skolsystem med gratis varm måltid.
Mat och måltid är tätt kopplat samman med hälsa, koncentrationsförmåga och
inlärning.
Förespråkare av stor rationell bespisning (centralkök)
glömmer i kalkylerna några väsentligheter. Jag hänvisar till den utveckling som
skett i Sverige. De gjorde samma misstag som man i Finland nu gör, bygger upp
stora industriliknande centralkök som idag ca 10 år senare nedmonteras. Idag
återinförs de små fungerande köksenheterna. Det är alltså ingen ekonomi i att
riva ner fungerande små enheter, för att sedan när man upptäcker att centralkök
inte är bra – återbygga dem! Synd och korkat att göra samma misstag, inte sant!?
Bilden, från Cock-and Chill-kök. Personal som värmer upp annans mat
Vad är motiveringen till att inte införa centralkök? När
Tyresö kommun, Sverige gjorde sitt beslut om att stänga ner centralköket, grundade
sig beslutet på en noggrann utredning. Man kom fram till att kvaliteten på
maten i centralköket var låg. Matgästerna upplevde maten ointressant och åt
hellre utanför matsalen. Konsumtionen av onyttiga mellanmål var stor. Avstånd mellan
kock och matgäst, anonymiteten, försämrade måltidsupplevelsen. De kastades bort
och transporterades för mycket mat. Det fanns för mycket pengar i kompostkärlen!
Mitt engagemang i skolmatsfrågor i Finland har gett mig
perspektiv i frågan. En dold kostnad som ingen konsult som lobbar för stora
centralkök väljer att lyfta är de personalkostnader för sjukskrivningar som
uppstår i den fabriksliknande miljön som är centralköket. Kompetensen på
personal (läs kostnader) kan skäras ner, men här skär man också ner på
trivseln. Kockyrket och yrkesstoltheten har man valt för att möta matgästen och
ge service – inte klippa påsar och sprätta upp kartonger. Och är det kartong
och mat i industrilådor vi vill ge barn, unga och åldringar? Ja, då är
centralkök bäst!
Maten, köttsåsen är anonym, den serveras med pasta och lite stolthet
Satsa som i Närpes kommun, behåll små fungerande kök som
förvaltas av kunnig personal med en god förutsättning att köpa in mat från närområdet.
Politiker och tjänstemän borde syna tanken på vilken stor skillnad alla våra 419
miljoner offentliga måltider per dag i Finland (Faktagaffeln 2013, Ruokatioto) skulle
göra för sysselsättningen inom den inhemska livsmedelsproduktionen, för öppna landskap
och för hållbarhet både miljömässigt och ekonomiskt.
Attraktiva måltider med tillbehör tillreds i kök av inspirerad personal
419 miljoner måltider per ÅR kanske;)....
SvaraRadera