måndag 27 oktober 2014

Matkultur, fisk och barn

Köket öppet för barn

Den 9 oktober 2014 uppmärksammades Matkulturen i i Svenskfinland, på Åland denna gång. Det är Marthaförbundet som i mer än 20 år arbetat med att lyfta maten och kulturen. Detta år var temat fisk och man gav ut en fiskbroschyr som jag utarbetade recepten till. 


Abborre, den åländska "nationalfisken". Åland är Ahvenanmaa = Aborreland direkt översatt från finska. Det är en viktig symbol får vårt örike.

Broschyr och stipendium

Varje år ger man ut både information om temat och där tillhörande recept. Broschyren kan laddas ner gratis som pdf.fil via deras hemsida. Det är tänkt att temat skall inspirera både förbundets medlemmar och allmänheten att konsumera mera av råvaran och "ta den till heders". Det var fint att temat blev fisk när Matkulturdagen uppmärksammades på Åland. Vi har en gammal kultur av fisknäring och långa traditioner av fiskeri både privat och industriellt / kommersiellt. 

Varje år delas ett stipendium ut. I år nominerade jag en självklar kandidat, Johanna Dahlgren på Pub Stallhagen. Hon är en ung kvinna som verkligen lyfter fiskkonsumtionen i sin vardag på den gastronomiska puben i Finström. Här jobbar hon med två dagens rätt alternativ. Fisken är "dagens fångst" och inget annat. Bra mat är precis som värdeorden för Ny Nordisk Mat - rent, friskt, enkelt och etiskt, så är också hennes mat.

Barnen tar plats

En tanke med att fira Matkulturdagen på Åland var att jag ville få med barnen på något sätt. I ett fint samarbete med de lokla marthorna, Linda Löfman, Hotell och restaurangskolan och deras elever och lärare lyckades denna satsning. 

När barnen görs delaktiga växer de som människor. När de blir delaktiga i matlagningen blir maten och råvaran intressant och spännande. Man smakar och äter gärna de som man själv har gjort. Det var blivande kockar som fick handleda barnen och det är också en viktig och bra modell för utvecklandet. Man lär av att lära andra. Satsningen ser jag som "win-win".

Eckerö skola, åk 4 vann tävlingen med att få ta plats i skolans kök och tillreda en fiskrätt, inklusive att avnjuta den. Här följer några sköna bilder från arbetet under dagen.


Rätt klädsel, ett proffsigt intryck!



Linda Löfman handleder och övning ger färdighet....


......koncentration.


Abborren är nu rensad, filéad, "byxad" (alla ben bort), panerad och stekt i smör. 


Aborre-klämman är klar! Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar