Nordisk nätverksträff på Åland
Det är enkelt att nätverka idag, tack vare sociala medier. Det är enkelt att dela tips och råd på olika områden och det finns en bra kanal på Facebook, "Mat&Barn i Norden, en öppen grupp för alla intresserade inom området barn, mat och hälsa. Men att mötas på riktigt är också viktigt, då delar man på ett aktivt och konkret sätt. Det är fint också att "få ansikten på folk"- lära känna varandra!
Prang Lerttaweewit, visar ett kreativt exempel där man väljer 3 olika råvaror och söker / undersöker nya smakkombinationer. En spännande sätt att jobba på för båda yngre och äldre.
När man träffas delar man kompetens och idéer, en annan nytta är att det är så mycket lättare att kontakta en person som man har träffat en gång. Den 22 september var det tid för att mötas upp inom nätverket för Ny Nordisk Mat, projektet barn, mat och hälsa i samarbetet med BoMIN-projektet (Barn och mat så in i Norden). Platsen var Åland. Jag hade valt att koppla träffen till den åländska "mathögtiden" Skördefesten på Åland
I år kunde vi under Skördefesten stoltsera med en barn & mat satsning, ett smakpass för barn. Matpasset, "Våga Smaka" är hämtat från Sverige och är ett exempel på ett konkret nordiskt samarbete. Här kan du läsa mera om bakgrunden och tanken med att inspirera barn att aktivt smaka på lokala råvaror: HÄR!
Vi delade också material i tryckform, broschyrer, handledningar och inspirationsmaterial att plocka med sig hem
Drygt 30 deltagare slöt upp på Åland för att låta sig inspireras av nyheter, tips och idéer för att medvetet arbetat med mat och måltider. De som deltog kan delas in två större grupper. Dels en grupp med sakkunniga, projektledare och personer från olika organisationer. Den andra delen var pedagoger och kockar i daglig verksamhet med barn.
Inslag som gav inspiration
Under träffen på Åland fick vi ta del av följande satsningar:
- Projekt Matskolan i Finland. En nationell satsningen mellan organisationer, myndigheter och sponsorer. En tvåspråkig satsning med syfte att lära barn och matens ursprung och öka matlagningskunskaper. Det är 4 H- organisationen i Finland som under läger arbetar med matskolan - det som man i Danmark kallar för: "Kulinarisk fritidsverksamhet"
- Anna-Karin Quetel från Nationellt kompetenscentrum för måltider inom vård, skola och omsorg, Sverige. Hon berättade om att de kommer under hösten att lansera måltidspedagogiskt material. Redskap som är till för att betona måltiden som en inlärningsplattform.
- Från Norge deltog Kari-Anne Johansen och berättade om projekt "Fiskesprell" - de har publicerat nytt material och en inspirationsfilm, allt med syfte att använda fisk som både råvara och som en del av undervisning.
- "Mixology för Kids", Prang Lertaweewik kom med det kreativast och mest tekniskt förankrade inslaget: "Eating Experience Design". Här handlade det om att använda råvaror, välja 3 av ett stort utbud och experimentera fram vilken kombination som är god och intressant. Hon visade också på teknik som är kopplat till utvärderingen av smaken, med hjälp av en applikation
- Under dagen informerades det om den nya e-boken: "Kan fiskpinnar simma", ett nytt måltidspedagogiskt material som lanserades i september. Det är ett gratis lär-medel som också innehåller steg-för-steg recept. Man kan ladda ner det gratis och kan användas på ex. Ipad. Här finns ett provsmak!
- Projekt "Tack för maten", Marthaförbundets (Finland) satsning under ledning av Sofia Grynngärds och Ann-Louice Ahrenberg stod för de praktiska och konkreta övningarna på temat: Våga smaka (sapere) och smakskola. De har erfarenhet av arbete med små barn och delade frikostigt med sig av erfarenheter och tips på övningar.
En av många övningar: Vilka 5 smaker finner du i denna Smoothie? Smaka, smaka och gissa!
Nästa träff på Island
Den 11.12 november sammankallar BoMIN-nätverket och NNM-projektet till en ny träff på helt nya marker för min del, nämligen Island. Tanken är att se verksamhet med barn och mat där, samt att dela med oss av kunskaper inom SAPERE.
Jag hoppas att vi också på ett konkret sätt skall dela med oss av exempelvis smakövningar och förhoppningen är att någon på Island ser den stora potentialen i att arbeta med pedagogiska metoder inom matfostran och offentlig måltid på Island.
Media på plats
Här finns en länk till lokalradion som gjorde ett inslag i från träffen på Smakbyn, Kastelholm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar