måndag 31 oktober 2016

Om mitt jobb med FM i Mathantverk

Bakom kulisserna och medaljerna

10-13 oktober 2016

När väl alla 46 jurymedlemmar fått de första produkterna att bedöma stannar liksom tiden upp, i rummet råder full koncentration. Energin är intensiv, spänd och samtidigt högtidlig. Klockan är runt 11 på förmiddagen och arbetet sträcker sig fram till 20 på kvällen-.... Nu ska det avgöras vilka produkter som kommer att vinna, likväl att alla de inlämnade 173 produkterna på vägen mot en eventuell medalj får en ingående granskning och ett eget slutprotokoll.

Juryns uppgift är att bedöma varje produkt individuellt, vad tycker jag om detta? Varje produkt är anonym, märkt med bara ett ID-nummer. I det personliga protokollet skall de fylla i sin egen åsikt, innan diskussionen med de andra i gruppen börjar och juryn är klar med ett slutprotokoll för varje produkt. Jurymedlemmen för bageriprodukter ska först svara på frågan:
  • Hur ser brödet ut? Form, yta, färg, glans...
  • Vilken konsistens har brödet? Jämnhet, porighet, smulighet, seghet....
  • Hur smakar brödet? Hur doftar brödet? grundsmaker, intensitet, kryddor, balans....
  • Vilket poäng vill jag ge brödet? 1-5 på utseende. 1-5 poäng på konsistens och 1-10 poäng för smak och doft. Mitt helhetsomdömet skriver jag också ner och räknar ner ett total poäng, max 20 för just detta bröd....

Inne i ett avskilt rum intill den stora salen i huset "Smakis" doftar det fest - man känner en intensiv doft av alkohol, bär och frukter. Jurygruppen för nordiska drycker är i full gång med att granska och bedöma nordisk cider, skumvin, dessertvin och matviner. Alla har vi sett typbilden av sommelierer i fullfärd med att snurra drycken runt i glaset och sedan låta näsan sjunka djupt ner i vinglaset, just så ser det ut i detta rum. Spottkopparna fylls snabbt med avsmakade skvättar. Jurygruppen för nordiska drycker är i full koncentration och arbetar metodiskt och professionellt under ledning av Lauri Vainio.
Linda Stenman-Langhoff, Carina Sontag och Lauri Vainio

SM i Mathantverk som mentor

Tack vare gott samarbete med arrangörerna för SM i Mathantverk (Eldrimner - mathantverkscentrum i Sverige) lyckades vi göra bra förberedelser och få hjälp med arrangemangen. I veckor innan själva tävlingen arbetade jag, Harriet speciellt intensivt med Jonas Harald i Österbotten som var ansvarig för tävlingsbidragen. Tack vare färdiga checklistor från Eldrimner och rådgivande samtal mobiliserade vi det praktiska inför det första öppna FM i Mathantverk.
Bodil Cornell, Eldrimner & Harriet Strandvik ansvarig för juryarbetet under FM.

Det var roligt att Bodil Cornell själv var på plats under tävlingsdagen och det kändes som om vi hade en vakande gudmor på plats! Till och med några praktiska frågor på plats kunde vi ha, en diskussion handlade om man skulle räkna noggrann matematik med poängen och göra medeltal med decimaler eller inte? Det viktigaste var att man i gruppen var konsekvent och att det inte fanns en skriven regel (inte heller i Eldrimner) om att matematiskt räkna på poängen. Det viktigaste var att slutdiskussionen - slutpoängen sattes i ett gemensamt samtycke. Om man kom fram till slutpoängen med stöd av decimaler eller inte var upp till ordförande och gruppdemokrati att avgöra.

Vinnarna koras

När de sista tappra jurymedlemmarna var klara, var det kväll och långt ifrån klart sammanställt vem som var medaljörer och vem som fick fara hem med "bara" ett värdefullt slutprotokoll, Under onsdagen innan prisutdelningen och festmiddagen arbetade jag, Jonas, Anna Häggqvist och Eija Lamsijärvi intensivt med att sammanställa och i mån av möjlighet göra översättningar till svenska och finska av de omdömen på de vinnande slutprotokollen samt att vi i sista stund i gott samarbete med Mona Salama fick vinnardiplomen klara från ett lokalt tryckeri. Spänningen var tät inför den högtidliga och fina prisutdelningen. Kaj Kunnas som var konferencier hade vi också försett med ett välskrivet manus med lite kuriosa om vinnarna. Vi hade ju till exempel vinnare i FM som också vunnit i SM och vinnare i Nordiska drycker som utmärkt sig även internationell.
Här jobbar Mikael Selander, Filip Langhoff, Marianne Rönnholm (skymd) & Mari Rosenqvist

Jurygruppen "bär&frukt": Maj-Britt Pihlström, Leo Gammals (lite skymd av Eija Lamsijärvi från arbetsgruppen i FM), Sinikka Piippo och Elisabeth Erkisson.

Juryn 

Varje jurygrupp skall ledas av en professionell och branschkunnig person, därtill anlitas andra fackmän och intresserade lekmän samt gärna matjournalister. Inom mejeriprodukterna kom det in så många produkter att vi i ett ganska tidigt skede delade in dem i två jurygrupper med två ordförande.

Det var en styrka att ha med erfarna ordföranden från Sverige som deltagit i SM tävlingen i Eldrimner. De tillförde en bra ryggrad och gav saklig input i arbetet. Vi delade in juryarbetet och tävlingen i 8 kategorier:
  • Bageriprodukter, ordförande var Manfred Enoksson
  • Charkuteriprodukter, ordförande var Gero Geick
  • Mejeriprodukter, de två ordförandena var Marie Backrud-Ivgren och Matti Tapaila
  • Fiskprodukter, ordförande var Filip Langhoff
  • Frukt- och bärprodukter, ordförande var Sinikka Piippo
  • Grönsaker- & svampprodukter och kalla krydd- & matsåser, ordförande var Karin Limnell
  • Nordiska drycker, ordförande Lauri Vainio
  • Innovativt mathantverk, ordförande Mathias Dernelid
Här finns hela listan på vilka som deltog i juryn: Länk till FM-sidan och jurylistan.

Under FM-dagarna framkom genom just dessa erfarna juryordföranden om vikten av att lämna in hela produkten. Juryn bedömer med fördel en hel ostbit framom en liten vakuumförpackad ostbit, Samma gäller vikten av att lämna in en hel korv, framom skurna bitar. Man får fram så mycket mer sensoriska fördelar med att utgå ifrån en hel bit. På bröd sidan verkade detta vara en självklarhet.
Här bedöms klassen "hårt bröd"

Hela FM i Mathantverk är ett utvecklingsarbete för branschen som är ny i Finland och som förtjänar uppmärksamhet och metodisk utveckling, tävlingen som förhoppningsvis får en fortsättning, är en viktig länk i detta arbete. Det Pågår som bäst en summering av feedback från hela arrangemanget. Många jurymedlemmar har svarat på en enkät, här är ett ax-plock från två jurymedlemmar:

"Trevligt och lärorikt, återkommer gärna som jurymedlem. Gärna en gemensam lunch för deltagare i juryarbetet efteråt,vi behövde ventilera. Kanske även en "gallring/kvalitetskontroll" av produkter innan tävling om det blir många flera produkter än detta år. Tack för trevligt arrangemang!"

"Kilpailussa kaikki sujui hyvin; erityiskiitos siitä, että tuomarit saivat mukavaa välipalaa ja että seuraavat tuotteet olivat heti arvoitavissa, kun tuomariryhmä oli arvoinut edellisen satsin. Kiitokset jory-ryhmälle hyvästä työstä."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar