söndag 20 november 2016

"Fy fan vad är du för typ av tjej"

Näthat och mobbning 

Det är barnkonventionens dag idag. Vill uppmärksamma barnens vardagsrum, internet. Det är inte alltid ett trevligt och mysigt rum - utan ofta en avstjälpningsplats, mörkt och stinkande.

Min 12 åriga dotter har öppnat upp några av kommentarerna som florerar där, riktat till henne. Barn skriver till barn, utan vuxenkontroll och utan att förstå vidderna av att vräka ur sig vidrigheter. Det är alltså inte bara offentliga personer med höga poster som får utstå människors hänsynslösa kommentarer, utan våra barn. Mitt barn och säkert kanske ditt?

Med hennes tillåtelse kopierar jag hennes text och citat. Mitt syfte är att fler föräldrar ska se vilka kommentarer man alldeles för lätt kastar ur sig:

Här är några exempel på vad anonyma personer skriver till mig på internet:

"jävla svaga unge alla hatar dig, lika bra att du DÖR"
"jävla idiot finner ingen värre person i hela universum!!! HORA, HORA fitt unge"
" så jävla ful"
"du är töntarnas tönt, du har inga vänner alls och alla undviker dig"
"fy fan vad är du för typ av tjej"
"varför är du en hora?"
"FETTO, dö!!!!!"
"du är fan inte snygg asså"

jag blir så trött av att få läsa och höra allt sådant mm. att folk inte fattar hur skit jag mår, jag börjar tro att de är mitt fel, att måsta sitta och gråta för allt hela tiden. de är inte okej! till dig som någonsin skrivit något nedtryckande eller taskigt till någon, vad skulle era föräldrar säga om dom läst de vidriga ni skriver, att får någon att må så dåligt, hur kan ni sjunka så lågt att ta ut era brister på andra. de är fel! snälla sluta nu! jag och andra som också får näthat orkar inte mer!

Dela gärna - ful men viktig läsning!


7 kommentarer:

  1. Hej!
    Så fruktansvärt att något barn ska behöva ta detta!
    Vet precis hur många barns verklighet ser ut. Att under dygnets alla timmar få utstå skit från näthatare som spyr galla över dom. Min dotter fick utstå näthat under 2 års tid med allt från att hon var ful, en hora och äcklig till hot om att hon skulle dödas eftersom hon inte var värd ett liv! Vuxna måste ta ett ansvar över vad deras barn gör, även på internet och politiker måste se till att få igenom lagar som gör det lättare att spåra dessa förövare så att de kan dömas. Vilken vuxen skulle utstå liknande kränkning och finna sig i att ingen gör något? Vi polisanmälde vår dotters förövare som ledde till två fällande domar. Detta bör polisanmälas om man ska få ett slut på det! /Veronica Holmström

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Veronica för att du delar era erfarenheter! Tråkiga sådana, men bra att få en dom = rättvisa skipas på något sätt.

      Det är svårt att polisanmäla utan bevis. Men vi har pratat om det och skulle det fortsätta, vet hon om vikten av att dokumentera och spara så att vi kunde åtgärda på samma sätt som ni!

      Radera
    2. Ja det är svårt med bevisföringen :( Tror att näthat är något som måste tydliggöras mkt mer i samhället. Det finns mkt skam inblandat och det värsta är att det är offret som skäms. Det ska faktiskt sändas ett program i tv i både sverige och finland där min dotter o jag är med och hon berättar om dessa hemska år. Vet däremot ännu inte när det kommer men det är inom en snar framtid. Hoppas det ordnar upp sig!

      Radera
  2. Det är skrämmande läsning som visar vilka former näthatet och mobbningen har fått. Varken skolan eller föräldrarna har tagit sig an frågan med det allvar som skulle krävas. Med texter som här redovisats kan man konstatera att det är frågan om handlingar som bör behandlas som hot mot liv. I tidningspressen har det bl.a. i Sverige berättats om barn och ungdomar som tagit sina liv på grund av liknande näthat och mobbning i skolan, därför bör man idag se näthatet och mobbning av den här kalibern som handlingar som innebär hot mot liv.
    Med texter som dessa är en polisanmälan kanske den första åtgärden. Skolorna borde också överväga vilka kraftfullare åtgärder som kunde tas. Det tycks inte ha någon större verkan om man bara talar om frågan med eleverna. Kunde man t.ex kräva att föräldrarna som ansvariga för barnens mobilabonnemang ger skolan en skriftlig tillåtelse att granska elevernas mobilinnehåll i situationer när det förekommer näthat.
    Lagstiftningen borde helt tydligt också ses över så att unga som gjort sig skyldiga till missbruk av mobilen eller andra nätkanaler skulle fråntas rättigheten att ha ett mobil- eller internetabonnemang tills de nått myndig ålder. På motsvarande sätt som personer med betalningsstörningar kan nekas kreditkort och bankkoder. Skulle sedan problemen fortsätta via föräldrarnas abonnemang så är de vuxna klart rättsligt ansvariga för eventuella brottsliga handlingar.
    Skolornas obetydliga resurser att hantera mobbningen i dess nuvarande former bör också uppmärksammas. Var finns skolpsykologerna och vilka verktyg har de att tillgå?
    Problemet med näthat och mobbning i skolorna är utbrett i hela landet, men Åland kallar sig ju fredens ö, så är det ändå inte i praktiken när man ser på situationen i de Åländska skolorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så känner man, både det ena och det andra borde åtgärdas - känslan av att det inte görs något just nu blir frustrerande.

      Detta blogginlägg är ett sätt att agera och spridningen har tagit fart, vilket är bra och trycker på mångas vetskap och frustration om allt avskum på nätet....

      Radioinslaget missade jag, om tilläggs resurser för polisen på ämnet näthat - får återkomma!

      Radera
  3. Precis det här har min dotter också varit med om. Inga vänner har hon heller efter det här. Mamman till en av förövarna meddelade mig . Hon hade hittat det på barnets telefon om vad som pågick. Vi samlades för ett möte i skolan med de berörda . 3 av 7 föräldrar kom....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt att läsa era hemska erfarenheter! Att inte våga prata om det, reda ut det är en stark förnekelse och skam, men samtidigt ett bevis för varför barn mobbar och mår dåligt....

      Viktigt att förlåta mobbarna och få dem att förstå hur mycket de förstör - lära upp dem vad empati är. Här behövs många goda rollmodeller bland vuxna.....

      Radera