fredag 25 februari 2011

Osagt i TV

Igår (och idag 25.2) gick Tv-programmet Obs på FST. Det handlade bland annat om kvaliteten på skolmaten.

Jag var där. Men fick bara 3,5 minuter taltid. Det räcker inte när man har så mycket att säga...

Här utvecklar jag nu mina tankar som inte rymdes med och som riktar sig ganska direkt till Helsingfors stad och till Palmia.

Eftersom flera föräldrar mycket beundransvärt börjat granska innehållet på skolmaten som i stor utsträckning också berör daghemmen, är det nu hög tid att de som ansvarar för verksamheten också tar sitt ansvar !

Skolmåltiden kan Palmia gott utveckla. En modell, fri att använda är Operation skolmats "grönsaksbuffé-koncept". I tidigare inlägg har jag nämnt hela 16 argument för varför man skulle arbeta med den. Är inte resultatet på en ökningen med 5-7 ggr mer grönsaker det starkaste?

Helsingfors stad och dess beslutsfattare behöver utveckla en strategi och ett mål för sin verksamhet. Ska vi ha industrins färdiga lösningar med tvivelaktigt innehåll eller skulle man satsa på kunnig personal som kan arbeta med goda råvaror för att framställa en "närproducerad" grönsaksbuffé?

Mat skall ätas och tillagas i samma hus! Nåja, att vända en så stor skuta som Palmia, går inte i en handvändning, men att utveckla ett system med denna intressanta modell kan verkligen göras, om man vill. Politikerna har makten och kan eller borde diktera vilken kvalitet man vill ha på det som man "köper" = tjänsten mat !

Angående E621, natruimglutamat, kan de beskrivas som toppen av isberget. Att besluta avlägsna det är som att köra vårdslöst med hjälm på huvudet - faran finns liksom kvar. Vi har hittat natriumglutamat i kök som har beslut på att ta bort det. Det finns undangömt i buljonpulver, i paneringar, i kryddblandningar. Det är hela systemet som måste ändras, det räcker inte med att ta bort ett tillsatsämne som kan vara farligt.

Palmia och Helsingfors stad bör satsa på att öka profilen med mål som mera hållbart, mera hälsosamt, mera trivsamt och mera fortbildning för dem som skall arbeta med måltiden - se måltiden som en pedagogisk viktig del. Personalen är viktiga matkulturbärare. Hållbart och miljöriktigt är att äta vegetariskt - slopa sådana snäva (men med goda intentioner) tankar. Satsa på grönsaksbuffé och man får in ökad konsumtion av hållbart "grönt". Det är mera pedagogiskt och lockande än arbetssättet just nu med 1 "vege-dag" i veckan.

Inte är detta heller miljöriktigt OCH ekonomiskt:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar