onsdag 16 februari 2011

Vi har öppnat dörren

till köket, det offentliga köket!

Sitter i eftersvallet av vårt seminarium, Skolmaten i Fokus. Jag fick äran att vara tillsammans med en stor mängd människor som på ett eller annat sätt berörs av offentlig måltid. Är övertygad om att det viktigaste resultatet för tillställningen är den ryggradsförstärkning som detta innebär.

De finns en vittring om att många människor vill annorlunda än den likriktning, centralisering och försämring av matkvalitet som just nu växer i Finland. Att samlas och berätta framgångshistorier och uppmuntra varandra att börja ifrågasätta dålig utveckling för kosthållet är fantastiskt.

Emina Arnautovic berättade att vårt arbete, Operation skolmat, har styrkt henne och givit henne självförtroende att i Kommunfullmäktiga stå upp och stå till försvar för att våga satsa på små kvalitativa matenheter.

Jag tror att vi har stärkt varandra ! Tacksamt tog jag emot förslaget att låta Mats-Eric Nilsson träda fram, helt oinbjuden - men väldigt välkommen! Hans journalistiska gärning med sina böcker och framgångar strödde också ära åt vår tillställning! Hans ord var uppmuntrande - kämpa på!

Genom att vi nu har prisbelönat duktiga personer som gör ett fantastiskt dolt och viktigt arbete, så tror jag att vi nu förstår vikten av att öppna dörrarna till köket: Vad finns där? Vem finns där? Hur kan vi stöda dem? Vad behöver dom för att göra ett bra jobb?

Grattis alla fina vinnare !


Från vänster: Sjöberg Carola, Johansson Benita – Övernäs skola, Mariehamn. Sundqvist Christel – Ekenäs högstadieskola, Björklund Annika – Såka skola, Sundqvist Carina – Petalax högstadium, Kleiman Tuula och Moberg Maria – Mikaelskolan (bästa skolköket)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar