torsdag 29 december 2011

Källarbröd

Färskt bröd och goda nyheter skall man inte spara på!

Här kommer ett "inspirationsmaterial" på hemgjort bröd. Kalljäsning gör att man får ett gott och hållbart bröd, dessutom känns det ju effektivt att man "tidsinvesterar" i jäsningen medan man själv sover!

Bra bröd skall göras med omsorg, och bra jäsning = lång tid = goda smaker och hållbart bröd. Så här gör man:


Här har degen blivit rumsvarm och formats till 2 limpor. Surdeg i all ära, men det här brödet är bra och enkelt att göra, men med vanlig jäst och långjäsning som kylrummet i källaren får ta hand om. Kylskåp funkar förstås utmärkt! 

Harriets källarbröd (2 stora limpor)

1 dl rågmjöl
1 dl rågkross (eller annan kross)
1 dl speltflingor (eller andra flingor)
8 dl kokande vatten

Lägg det grova mjölet i en stor bunke. Slå på det kokande vattnet. Bland om den skållade "gröten". Låt stå och svalna.

2 dl kallt vatten 
50 g jäst
1 msk salt
ca 12 dl vetemjöl

Blanda i vatten och lös upp jästen. Rör in i omgångar vetemjölet, tillsätt saltet när det har blivit en seg och lös deg. Fortsätt att jobba in mjöl, hellre för lite än för mycket. Strö över lite mjöl och täck in med bakplåtspapper och dukar. Låt jäsa över natten i kylrum / källare / kylskåp.

Tag fram degskålen på morgonen och låt degen bli varmare. Knåda sedan och forma till två stora limpor. Låt jäsa medan ugnen värms till 250 grader. Grädda sedan i 15 minuter i het ugn. Sänk till 175 och grädda ytterligare i ca 40 minuter.



Lediga dagar kan gott utnyttjas till bröddagar, kalljäsningen ger en perfekt smak- och tidsvinst - vem kan motstå nygräddat !?

måndag 19 december 2011

Julafton - elevarbeten

Idag har jag haft julafton i min skola.

In i mitt klassrum tågade 9 tjusiga flickor i nya hemsydda förkläden i egen design! Under höstterminen har de fixat på och idag "vandrade" de in i mitt klassrum!

Både jag och eleverna har nog konstaterat att det verkligen behövs en förnyelse av textilierna. Så här ser de gamla ut !:



Den nya kollektionen är mörka jeansförkläden med lite olika roliga detaljer. Det ska bli skönt med lite lov, men roligt att komma tillbaka med lite förnyelse.

Stort TACK alla fina elever och deras lärare Caroline! Roligt att de också sytt upp lite fina handdukar!
Se och beundra:


fredag 16 december 2011

en helt vanlig dag

En helt vanlig dag, bara så att jag minns den.

Det är mitt liv som pågår - rusningstid.

  • 07.20 ringer klockan
  • Fixar i ordning mig själv, fönar håret... Sätter samtidigt på frukosten...
  • Väcker E och pussar D godmorgon som vaknat (som alltid kommer över någon gång? i vår säng)
  • Klär på D, dukar frukost
  • Äter frukost
  • Klär på utekläderna (som är rena!)
  • 08.40 är vi på dagis, lämnar D
  • 09.00 börjar skolan, övervakar julfestövning med åk 9. 
  • Hinner med en snabb kopp kaffe, kopiering.
  • 09.55 börjar min lektion med åk 8. 2 lektioner: Miljövinster med hemlagad mat. De bakar pizza och gör pizzasallad.
  • 11.50 plockat undan och plockat fram - går på lunch. Ärtsoppa och goda sallader
  • 12.20 börjar 3 lektioner med åk 9
  • klockan 14.20 börjar de flesta gå hem, då har de planerat recept och menyer till examensmåltid, bakat tortilla bröd och fått smoothie som mellanmål.
  • Städar i undervisningsköket, plockar undan och ställer fram för måndagens godisbak
  • Lyssnar på Eftersnack
  • Vid 15.30 tiden, åker till Jomala, mamma har fixat malen gädda åt mig
  • Handla på Kantarellen
  • Kör till Södersunda, hämtar E
  • Sent, kl. 16.20 hämtar vi D, på dagis i Mariehamn
  • Börjar fixa middagen, lek och sen skrik - hungriga barn!
  • 17.30 äter jag och T middag, barnen redan klara
  • T diskar, för ut sopor, städar ett skitigt kylskåp.
  • Dammsuger, D och E badar
  • Kokar kaffe ! Betalar räkningar, Bolibompa har börjat. Vi bestämmer fönstrens utseende på huset.
  • Lyssnar på Spotify och fixar med firman, betalningsärenden
  • Bloggen - skriv terapi....
  • oj nej, E spyr, natt med magsjuka...!?
  • Zzzzz.......
En helt vanlig dag... 

söndag 11 december 2011

Grönsaksinspiration

En mörk kväll i slutet av november tog jag mig till Sund (Åland) med bilen lastad av färggranna grönsaker och en föreläsning laddad i datorn, "Vad äter våra barn egentligen - Om medveten matkonsumtion". En provsmakning på grönsaksbuffé ingick också.

Det råder inga större tvister mellan matforskare, alla är överens om att grönsaker är bra för oss! Vi kunde gott öka konsumtionen av dem med tanke på miljön och vår hälsa. Dessutom är de vackra att se på.

Eftersom grönsaker är smak- och nyansrika, ibland med inslag av bittert och surt, kräver de att vi vuxna har en roll som smak- och matförebild. Vuxna borde hjälpa till att "smakträna" barn och unga så att de vågar bredda sin grönsaksrepertoar.

En av nycklarna till framgång är delaktighet, ta med barnen i matlagningen och planeringen av en måltid. En annan, mycket bortglömd del är hur grönsakerna presenteras och hur de serveras. Se här nedan vilken effekt vackra / färggranna fat har på måltidsupplevelsen. (Tack Maj-Gun i Strandnäs för lånet!)

Igen, vi äter med ögonen!

På begäran lovade jag att dela med mig av recepten, här kommer de äntligen:

Välkomst-shot
Grönkål och äpplen väl mixat eller pressad i saftcentrifug. En vackert grön shot - full med uppiggande näringsämnen!


Rotfruktsstavar med dipp: 
Morot, gul och orange och persiljerot (tre färger)
Dippen var en hummus:

En kikärtsdipp som man använder i mellanöstern, lika god som dipp, tillbehör eller som pålägg på bröd. Konsistensen kan justeras med lite vatten eller citronsaft.
4                    dl                   kikärter, kokta
4                    tsk                 sesampasta, tahini eller
1                    dl                   sesamfrön
2                    msk               citronsaft
2                    msk               olivolja
2                                         vitlöksklyftor
finhackad persilja

Blötlägg kikärterna över natten, häll av vattnet och koka kikärterna enligt anvisningarna på påsen, gärna en större mängd per gång. Alternativt använd kikärter på burk som du sköljer först. Lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer och blanda dem till en slät massa. Smaka av.


Waldorfsallad, Selleri sallad med äpple - lätt förknippad med potatissallad

1                                                               rotselleri
vatten
2                    tsk                                      salt / lite vatten
2-3                                                                                          äpple
Salladssås:
2                    dl                                        gräddfil
½                   tsk                                      salt
½                   krm                                     peppar
2                    msk                                     persilja

Skala och skiva sellerin i tunna skivor. Koka dem mjuka i saltat vatten. Kyl dem och skär skivorna i tunna strimlor som du sedan tärnar. Skär de tvättade äpplena i lika små tärningar. Smaksätt gräddfilen med salt, peppar och finhackad persilja. Slå över selleri- och äppelbitarna och låt salladen stå en stund före servering.

Saftad rödkålssallad
1/2 huvud rödkålssallad
3 dl outspädd svartvinbärssaft
1/2 dl rypsolja
salt, peppar, lite socker efter smak

Finstrimla kålen med hjälp av en maskin eller förhand med osthyvel. Häll över saften och låt gärna stå över natten. Smaksätt salladen innan servering och sila bort spaden som blir kvar i botten. (Den kan förstås användas till en god dryck, blandat med äppelsaft !)


Linssallad med kokos
2,5 dl gröna linser
vatten
1,5 dl kokosflingor
1 dl ekologiska russin
2 msk olja
salt, peppar efter smak

Skölj linserna och koka dem sakta i 20 minuter (läs på förpackningen). Häll av kokvattnet och spola dem kalla. Blanda med kokos och russin. Avsluta med olja, salt och peppar efter smak.

Harriets salsasås med olika färgers bönor (stor sats)
2 gula lökar
4 vitlökar
2 paprikor
3 äpplen
olja
1 kg tomater eller tomatkross
tomatpuré eller chilisås
salt, peppar, chilipulver eller tabasco
någon nypa socker

Finhacka alla lök, grov hacka paprikan och skär äpplen i små tärningar. Använder du färska tomater, bör de helst skållas och hackas.
Värm olja i en stor vid gryta, fräs löken, paprikan en stund. Tillsätt äpplena, när de har fått fräsa med en stund, tillsätt tomatkrossen / hacket. Låt salsasåsen koka sakta och gärna länge (för godare smak). Tillsätt kryddor och låt koka ihop, smaksätt väl med ev. mera salt och lite socker.

Servera den på vackert fat och häll på bönor (kokta) av olika färger innan servering.