onsdag 2 maj 2012

Thai-besök i kök

I Strandnäs skola har vi i tillvalsämnet i hemkunskap åkt på en "smakresa jorden runt" - hela läsåret. Det har blivit många länder, ungefär 17 "resor" har vi gjort hittills!

Senast blev det Mexico och därpå var vi till Thailand! Tackvare extra hjälp från riktig lokalbefolkning lyckades vi skapa en äkta thaikänsla på maten.



Genom att pröva på andra matkulturer kan man förstå sina egen smakkultur bättre. Många elever reser mycket idag och har en naturlig och positiv inställning till främmande matkulturer. Det är nog en god samhällsgärning att låta integration, förståelse och empati byggas utgående ifrån smaker och dofter.

Gott blev det, med vårrullar som friterades, serverades med hemgjord sötsur sås och thai soppa!





Idag fick också årskurs 7 en hemläxa där de skall intervjua en gammal släkting eller bekant. Hur åt man förr? Vilken region/land kommer personen i från? Äter de annorlunda där än vi gör idag? Några av frågorna att ta reda på. Smakens geografi är ett spännande upplägg för skolan och för hemkunskapsämnet.

Det är ganska frustrerande att det inte går (?) att ämnesintegrera mera i högstadiet. Tänk vad elevern skulle ha nytta av att äta sig igenom ett land, en region samtidigt som de bygger på med kunskap om kultur, natur etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar