Medimar & HS Consulting i samarbete
Med start under konferensen erbjuds konceptet "movEat" som en workshop till deltagarna. Vårt mål är att inspirera deltagarna i workshop´en att få in mera rörelse och bra mat i vardagen. Det är många som teoretiskt känner till hur vi borde leva, att det är bra att motionera och äta sunt. Däremot är det många som behöver hjälp och inspiration att i vardagen förvandla teori till praktik.
Under passet "movEat" som består av både rörelse och matlagning får deltagarna handledning och verktyg för att i sin vardag främja sin och sin familjs hälsa. Konceptet vill även bidra med större insikt och medvetenhet om hur enkelt det är att lägga om till goda vanor.
Grönkål&Äppelshot - är något vi inte gjorde, men värt att pröva. Är också grönt och skönt!
Recept från workshop under New Nordic Lifestyle
Här följer nu de utlovade recepten. Här hittar du det vi gjorde på Alandica den 12 mars + lite extra roliga recept!
Tack alla inblandade för en rolig premiär!
Picklad lök
3 röd lökar, ½ dl ättika, ½ dl socker, 1 ½ dl
vatten, örtsalt, peppar, kummin. Skala och skiva löken tunt. Värm socker, ättika, vatten och kryddor, så
att sockret löser upp sig. Häll det över löken. Låt svalna.
Champinjonsallad
2 vitlöksklyftor, 1 bit riven ingefära, 2 msk olja,
1 dl sweetchili, ½ dl hacka koriander, 1 tsk salt, 200 gram champinjoner. Hacka vitlök och ingefära riktigt fint. Skär
champinjoner i 4 bitar. Värm oljan i en panna, fräs vitlök och inegära en
stund. Tillsätt sweetchili, svamp. Blanda ihop och smaksätt med koriander och
salt.
Waldrofsallad
1 rotselleri (lätt kokt), 2-3 äpple.
Salladssås: 2 dl gräddfil, ½ tsk salt, ½ krm peppar, 2 msk persilja. Skala och skiva sellerin i tunna
skivor. Koka dem mjuka i saltat vatten. Kyl dem och skär skivorna i tunna
strimlor som du sedan tärnar. Skär de tvättade äpplena i lika små tärningar.
Smaksätt gräddfilen med salt, peppar och finhackad persilja. Slå över selleri-
och äppelbitarna och låt salladen stå en stund före servering.
Grönsakstagliatelle
1 stor squash (zucchini), 2-4
morötter, 1-2 palsternacka, 1 msk salt, 1 citron, 100 g riven ost (långlagrad),
svartpeppar efter smak. Tvätta och skala grönsakerna,
utom squashen. Använd en potatisskalare eller osthyvel och skär ut tunna
bandspagetti eller tagliatelle längder av squash, morot och palsternacka. Lägg
det i ett durkslag eller sil. Strö på av saltet och låt det dra i minst
½-timme. Saltet gör att grönsakerna ”mjuknar”. Skölj sedan bort det i kallt
vatten. Tvätta citronen och riv det yttersta av skalet fint. Riv även osten
mycket fint. Blanda sedan tagliatelle, citron och ost. Smaka av med
svartpeppar.
Harriets krämiga linsdipp
2½ dl
röda linser, 1 tsk salt, ½-1 tsk gurkmeja, ½-1 tsk chilipeppar, 8 dl vatten,
1-2 st. lökar, 1-2 msk olja, 1 tsk pressad vitlök, 1 tsk riven färsk ingefära,
1 ask körsbärstomater, 2 tsk garam masala, 2 msk hackad färsk koriander, 2 dl
naturell yoghurt. Koka linserna i vattnet tillsammans
salt, gurkmeja och chilipeppar. Det tar ca 10-15 minuter.
Hacka löken riktigt fint, pressa vitlöken och
riv ingefäran. Fräs allt detta i oljan. Finhacka tomaterna och tillsätt dem.
Låt det koka sakta tills det är mjukt, tillsätt ca ½ dl vatten.
Tillsätt linserna, garam masala, färsk
koriander och runda av med yoghurten.
Åländsk hummus
4 dl kokta åländska ärter, 4 tsk
sesampasta, tahini eller 1 dl
sesamfrön, 2 msk citronsaft, 2 msk rapsolja, 2 vitlöksklyftor, finhackad
persilja.Blötlägg
kikärterna över natten, häll av vattnet och koka kikärterna enligt
anvisningarna på påsen, gärna en större mängd per gång.
Lägg
alla ingredienser i en matberedare eller mixer och blanda dem till en slät
massa. Smaka av.
Coleslaw
1 st.
vitkålshuvud, 1 dl vitvins vinäger, 1 dl socker, 4 dl naturell yoghurt, salt,
peppar efter smak. Strimla tunt vitkålen i en stor skål. Häll på
vinäger och socker. Låt gärna stå över natten. Följande dag silar du bort
vätskan och tillsätter yoghurt, salt och peppar. Smaka av och garnera gärna med
örter.
Tabboulleh på korn
4 dl kokt korngryn, 100
g persilja, 1 gul lök, 2 pressade vitlöksklyftor, (3 tomater), 2 tsk paprika
pulver, 11/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl äppelvinäger, 11/2 dl rapsolja. Finhacka lök och
persilja. Lägg i botten på en skål, pressa i vitlök, tillsätt kryddorna,
korngryn (är de nykokta drar de in mera smak), vinäger och olja.
Solrospesto
200 g solrosfrön, 200 g
spenat (förvälld), ½ dl rapsolja, 1 klyfta vitlök, 1 tsk salt, peppar, ca- 2 dl
vatten och lagrad ost, riven. Lägg solrosfrön, spenat, vitlök, salt
och peppar i en mixer. Starta mixerna och tillsätt både olja och vatten i
omgångar. Beroende på mängden vatten reglerar du konsistensen. Tillsätt i en
skål och bland i riven ost.
Linssallad med kokos
2,5 dl gröna linser,
kokta, 11/2 dl kokosflingor, 1 dl ekologiska russin, 2 msk olja, salt, peppar
efter smak. Skölj linserna och koka dem sakta i 20 minuter (kolla
med förpackningen). Häll av kokvattnet och spola dem kalla. Bland med kokos och
russin. Avsluta med olja, salt och peppar efter smak.
Saftad kålsallad
½-1 helt huvud kål (röd
eller vit), ca 2 dl koncentrerad saft (svartvinbär till rödkål och fläderblom
till vitkål), 2 msk olja, salt och peppar efter smak och gärna örter. Strimla vitkålen mycket
tunt med osthyvel, mandolin eller i maskin. Lägg i en form och häll över
saften. Låt den gärna stå över natten. Blanda väl om. Tillsätt olja, salt och
peppar (örter). Om man vill kan salladen silas innen servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar