Tänk lokalt efter säsong
Tid för tips igen
2012 arbetade jag med bland annat Ny Nordisk Mat och delade recept på nordisk skolmat - då verkade det inte finnas en lista på allmänna tips att främja och lyfta lokalt efter säsong under vinter tid. Då satte jag ner denna tips lista som är hög aktuell idag - då det pratas om att det inte finns bra import grönsaker och som dessutom är dyra!
Vintern är här - begränsning föder kreativitet
Tack (tyvärr) till kallt Sydeuropa öppnas det nya möjligheter att tänka till och tänka lokalt efter säsong. Kan vi tänka något annat än tomat, gurka och sallad.... på vintern?
Tips på
nordisk grönsaksbuffé
Ny nordisk mat står för: Ren, frisk, enkel och etisk mat,
att säsongsanpassa måltiden är centralt. Vecka 12 är en period när tillgången
på färskt är nästan omöjligt. Basen i en grönsaksbuffé under denna period kan
med fördel basera sig på kål och rotfrukter. Komplement kan vara djupfrysta
grönsaker och inläggningar. Bröd, hårt och mjukt av fiberrika spannmål serveras
med fördel. Här följer några förslag att plocka ifrån:
-
Sallad på vitkål ex. pizzasallad
-
Saftad rödkålssallad, häll
svartvinbärssaft (koncentrat) över finstrimlad rödkål. Dagen före servering, innan
servering häll ut (spara) vätskan och blanda upp med olja, salt och ev.
svartpeppar.
-
Strimlad vikål (välj färg), blanda
upp med lingon, blåbär, tranbär etc.
-
Rostad
(vit)kål i ugn i fyra stora klyftor med olja och kryddor
-
Saftad vitkålssallad, häll fläderblomssaft
(koncentrat) över finstrimlad vitkål. Fortsättning, se ovan.
-
Rårivet, välj mellan: morot (gul,
orange), palsternacka, kålrot, rova, kålrabbi, rödbeta (inte små barn).
-
Smaksatt
olja, kardemummakapslar i olivolja (värm till 60 grader). Kan användas att
smaksätta palsternacka och morot
-
Stavar av rotfrukter, se förslag
ovan, serverad med dipp på gräddfil
-
Djupfrysta ärter servera dem
naturell eller som ”franska” – smörfräst med vitlök
-
Djupfrysta morötter, fräs smör,
socker och örter – tina upp morötterna samtidigt som de blir smaksatta. Justera
med salt och avsluta ev. med mera örter
-
Solros-pesto: 3dl persilja eller djupfrys spenat (2
knippen), 0,5 dl dl solrosfrön, 1 dl rapsolja, 1 klyfta vitlök, vinäger, salt,
peppar. Mixa persilja, solrosfrön och vitlök. Tillsätt olja under omrörning
tills peston får lagom konsistens. Smaksätt med några droppar vinäger, salt och
ev. lite peppar.
-
Djupfryst broccoli: Tina dem och
mixa till en ”pesto”-liknande blandning. Servera naturell eller smaksätt med
vinegrätt
-
Djupfryst blomkål: Se ovan.
-
Saltad svamp: Blötlägg, sila av
och finhacka den med finhackad lök, kryddor och smetana eller gräddfil eller
yoghurt eller creme fraiche.
-
Gula ärter, blötlägg dem, byt
vatten och koka dem mjuka. Gör en hummus på dem
-
Inläggningar kan vara: pickels,
gurka, rödbeta, pumpa, tomat, svamp
-
Waldorfsallad, recept:
300 g rotselleri
300 g äpplen
Salladssås:
2 dl gräddfil
½ tsk salt
½ krm peppar
2 msk persilja
Skär
sellerin i små tärningar. Koka dem mjuka i ångugn ca 15 min. Skär äpplena i lika små tärningar. Smaksätt
gräddfilen med salt, peppar och finhackad persilja. Slå gräddfilen över
selleri- och äppelbitarna och låt salladen stå en stund före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar