fredag 2 februari 2018

Ålandsfrukost - mer än bara gott!

Frukostträff på Ålands Näringsliv

Idag hade jag äran att vara föredragshållare på Ålands Näringslivs frukostträff. Mitt tema var att lyfta fram lokala produkter. Måltider vi skapar består inte bara av det vi stoppar i munnen (30%), utan också av inramningen (70%). Därför är det viktigt med kommunikation, estetik och mervärden som kärl, textilier, historierna och varför inte musik.

Måltiderna till turisterna och våra gäster är visitkort för den mat som produceras på Åland

Vad bjöd vi på?

  • Äppelmust från Öfvergårds, 3 av deras 10 sortspecifika smaker bjöd vi på
  • Kaffe & Te - här kan man med fördel välja lokal rostat kaffe från Sarlings
  • Ekologiska frukostfrallor från Brödbiten (varma!)
  • ÅCA Smör
  • Rökt skinka från Dahlmans
  • Ålands gurka, kryddgurka passar bra till
  • Wätterros getost, vitmögel och blåmögelost
  • Äggröra på Storgårds ägg med varm rökt fisk från Fina fisken. (Rekommenderar produkter av vår egen forell, t.ex. Lasses fisk)
  • Det söta: Santana äpplen från Öfvergårds

Varför ska vi servera åländska måltider för våra gäster?

Ambassadörer


Vi behöver åka bort för att uppskatta det vi har hemma. När man ser på Åland som matregion utifrån är Åland en fantastisk matregion, jag hävdar att vi är Finlands bästa skafferi. Vi har mångfald av olika råvaror och förädlade produkter och nu genom mathantverksutbildningen, allt fler mathantverksprodukter. Utmaningen för en lat värdinna eller kock är att allt inte finns samlat på ett bräde, du måste aktivt söka och leta - det finns hur mycket som helst! Steg 1 är att börja se sig själv som en ambassadör för det åländska skafferiet och du kommer att lyckas. Se bara på den frukost vi bjöd på denna fredag!

Enkelt


Vi närmare tanke finns ett rikt utbud av råvaror och produkter, kanske inte samlat på ett ställe, men så stort är inte Åland att man verkligen lyckas samla ihop åländska måltider. Under frukosten bestämde några som driver krog och café att starta en Facebook-grupp för att få kontakt och tips mellan varandra. Jag vet också att några när en dröm om att samla ihop produkter på en gemensam sajt. Men det hela börjar med steg 1: att börja se sig själv som en ambassadör för det åländska skafferiet och du kommer att lyckas.

Kvalitet fram om kvantitet


Den som anser att åländska produkter är för dyrt, behöver tänka på att begränsa utbudet och välja med omsorg. Det har visat sig att när man lägger upp maten mera omsorgsfullt och i mindre mängd, tar också gästen av maten på ett mera sofistikerat sätt, än stora berg av mat på stora fat. Små skedar är att föredra. Om du har passerat steg 1, ser dig själv som ambassadör, så handlar steg 2 om att förstå att genom att servera lokalt får vi pengarna tillbaka, vi stöder jordbruket, landsbygdsnäringen, småskaligheten, de gröna ängarna och ju mer sorter vi har desto rikare mångfalt i vår natur. Det handlar enkelt om: 

Bring back money!

Själv åt jag frukost en gång i Danmark där det "dyra" som fin chark och ost, ägg och smör, var upplagt på en personlig bricka framför gästen tillsammans med kaffekopp, juiceglas. På bordet bar man fram kaffe- och tekannor, vatten, juice och brödkorgar. Smart!

Mat som reseanledning


Turister vill äta lokalt, generellt sätt. De är något vi (foodies) vill göra när vi är ute och reser. Alla har rätt till att njuta en åländsk frukost. Det är inte bara Arkipelag  som kan servera åländsk frukost - alla kan! (vet att många duktiga redan gör det, som t.ex. Kvarnbo gästehem). Tänk om vi snart på Åland kan få konkurrens på kvalitet, vem serverar den bästa åländska frukosten!?

Vad kan man servera?


När man har passerat steg 1: att börja se sig själv som en ambassadör för det åländska skafferiet och du kommer att lyckas i jakten på inslag på frukost, (mötes)fika, lunch, middag, mingel och afterwork!

Vi har bagerier som gör småkakor (äkta varor är gjort på smör som man blir mätt av - då behöver man inte äta 20 st bulk-kakor för att bli nöjd!), vi har äpplen stora delar av året, bjud på en bit ost och god sylt och marmelad, det kan man också lägga på skorpor och smörgåskex.


Vi har chips - som borde vara en självklarhet för alla som har med måltider för gäster att göra. Vi har en chips-fabrik på Åland som betyder mycket för oss som samhälle. En liten, vacker skål med chips är gott för alla.....(även om tillverkaren vill få oss att äta MEGA-påsarna)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar