söndag 21 november 2010

Så Flott

Detta är hemgjort smör,

upphittat och provsmakat i ett skolkök idag på Åland!

Idag gjordes det en radiointervju direkt (Ålands lokalradion) från skolköket i Strandnäs skola i Mariehamn. Ett kök som kan fungera som ett föredöme bland offentlig måltid.

Många åländska skolkök kunde också utgöra modellexempel på hur det borde vara:
  • Små enheter, för att kunna skapa matengagemang och kvalitet
  • Kunnig personal som har kunskap att förvalta goda råvaror
  • Grönsaksbord, att gästerna själva får välja av ett stort utbud vitaminer, mineraler och fibrer
Nu borde varje kommun och stad inse vikten av att skapa en vision och en målsättning, en konkret strategi för att uppnå matkvalitet. Att värdesätta måltiden
- varför det?

Jo, därför att:
  • Måltiden kan ge mätta, matglada och pigga elever, (till stor nytta för en lärare)
  • Måltiden kan vara ett föredöme, en god modell för matfostran
  • Den växande generationen är samhällets viktigaste kapital
Deras nästa projekt var att tillverka hemgjord margarin, blanda upp det hemgjorda smöret med olja.

Där man gör hemkärnat smör, där bor matkärlek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar