tisdag 27 september 2011

Att strö stjärnglans

Att lyfta fram bra modeller, förebilder - väldigt viktigt i debatten om skolmatsutveckling!

När jag avslutade jobbet med Operation skolmat i den form jag och Carola Sjödahl hade jobbat, valde vi att  arrangera ett slutseminarium och utse de bästa köken i Svenskfinland. Det var roligt att se att det faktiskt finns bra modeller som många ville lyfta fram. Även på finskt håll kommer man nu att vaska fram bra modeller, har jag hört!

Det är i den här positiva ända vi skall förändra inställningen till skolmaten. Visa på de som kan och lyckas.

Här är vinnarna från seminariet! Läs mera om tävlingen här.


Skolmatssafari från Malmö till Kiruna - en bok om allt det goda vad gäller skolmaten i Sverige. Se intervjun med författaren och en som vågar tänka nytt inom sin bransch, här finns länken !

Varför inte som exemplet i inslaget bjuda eleverna på ren / viltskav med blåbärsaioli !? Han talar om att skapa "snackisar" bland barnen. När de börjar prata om mat väcks deras nyfikenhet och medvetenhet - vilket är viktigt för utveckling och inlärning.

Alla dessa förebilder kan säkert hjälpa till att tydliggöra målet för offentlig måltid. Det är så här fint som det kan vara och borde vara ! Jag är nog väldigt nöjd över att bland vinnarna i vår tävling fanns två skolor inom Raseborg - där man nu på allvar börjar prata om att montera ner fungerande småkök.

Hur kan någon vilja montera ner ett vinnarkoncept, jag bara undrar !?

4 kommentarer:

  1. All ära åt ANNIKA UNT VIDELL. Tänk att det skall vara så himla svårt att genomföra den samma etiska och filosofiska tankegång med skolmaten här i Finland. Vi i Finland borde ta till oss av det som MATLANDET Sverige anser vara en självklarhet utan restriktioner. När skall man lära sig det här hos oss.

    SvaraRadera
  2. Kökschefen Johan Andersson säger något som jag reagerar positivt på men som kokerskor över hela linjen i Finland alltid förnekat, nämligen de att skolköken kan prestera det samma som restaurangköken, man har en tidspress på en restaurang, det har man även på skolkök, skillnaden är bara den att man är inte lika bra på att koordinera och göra mice un place på skolköken som på restaurangerna, och det borde måltidspersonalen på skolorna lära sig i Finland, att förbereda en del av arbetsmomenten för att kunna avsätta tid på andra moment lika viktiga i köket...logistik och teknik är a och o för ett välfungerande kök, och det saknar man i skolköken i vårt land, det konstaterar man sedan man rest omkring i över 600 skolkök.

    SvaraRadera
  3. Offentlig måltid har mycket att lära av kockar vana att jobba i restaurangvärlden. När fler manliga kockar sadlar om och börjar jobba i skolkök får man nya input i verksamheten - fortbildning är mycket central i frågan.

    Först lobbar vi för små / mindre fungerande kök, sen måste vi fortsätta lobbandet för att öka kompetensen i köket och få in många goda utvecklingsförslag !

    SvaraRadera
  4. Nog så sant. Du kunde inte sagt det bättre =)

    SvaraRadera