torsdag 17 november 2011

NyNordiskMat - retro käket!

En tur till Danmark och Köpenhamn gav mig många nynordiska matintryck. Mitt uppdrag var att delta i en workshop för att skissa på en handlingsplan för barn, mat och hälsa i Norden. Platsen var Meyers Madhus - en oas för en matmänniska.

Här jobbar vi på!


Jag hoppas att resultatet från vår workshop skall komma de nordiska länderna till nytta. Bland annat framförde jag min vision om att alla nordiska barn borde få lära sig vilka våra fina nordiska basråvaror är.

Precis som vi lär oss länderna i Europa, blommorna i vår natur, bör vi också lära barnen vad vår basföda är. För i hemmen är det inte alls säkert att man introducerar kålrot, rödkål, färska bär, havre, rågmjöl, färsk fisk etc. och mat gjord på allt detta....

Inget matmöte utan mat, här är den mat som vi varvade vårt arbete med:


Frukosten:

Färskgröt gjord på: Havregryn, blötlagt i äppelsaft. Följande dag blandat med naturell yoghurt, äppel i små bitar, toppat med två olika socker gjort på färskhackad dragon och ett annat gjort på färskhackad persilja. Vansinnigt gott - sund och spännande. Gammalt men på upp-hottat sätt.

Lunchen:  Öl- och buljongkokta musslor. Griskött, med bakad selleri och morot ur den nya kokboken som i dagarna skall börja säljas i Coop-butikerna i Danmark frö en billig peng. Mera nordisk mat åt folket, boken heter: "Ny Nordisk Hverdagsmad"



Mellanmålet:
Råsaft gjort på äppel och grönkål - färgstarkt, kraft och energigivande !

En uppiggande promenad till "matgatan" Jaegersborggade, var perfekt, en glad värd: Emil Bruun-Blauert


Harriet & Karolina Sparring i färd med uppdraget i köket:

Middagen: en fyra rätters samarbetsövning.

I gruppen gjorde vi:

Rödspätta, stekt i ugnen, serverad med en nordisk inspirerad couscous och på en bädda av blomkålspuré och syltad lök

"Risotto" en gröt (!) kokt på kornmjöl, buljong, öl, flädersaft / äppelsirap, till det en korv (kålkorv)-anrättning med lök, svamp. Osten monterades ner i gröten innan servering, med hackad gräslök ovanpå



Gråand, ungsstekt, sås kokt på skrovet, med saltinbakad rödbeta

En efterrätt med smulor från en massa gjord på spannmål som plattades ut på en plåt och rostades, blandades, blöttes upp i en saft soppa, med hemgjord vaniljglass

Efter att ha fått tillreda gröt (med rätt konsistens förstås !) på detta nya spännande sätt inser jag att Ny Nordisk Mat, står för någonting som man kunde kalla för retro-stil. Återvunnen kärlek till ursprunget i vår kost. Oj, vilken mat vi har i Norden - det är bara att börja experimentera, det enda man behöver göra är att utgå från våra inhemska lokala råvaror och maten får ett uppskattat mervärde!

3 kommentarer:

  1. Det ser sååå härligt ut! Den råa gröten är ju lik birchermysli, en klassiker jag lagar ibland. Borde göra igen.

    SvaraRadera
  2. Fint att du kom iväg dit!

    SvaraRadera
  3. Låter som en spännande resa till Meyers Madhus. Dit måste jag också komma någon dag!

    SvaraRadera