fredag 12 mars 2010

Finland smartare än Sverige

Alltså vi borde vara smartare än Sverige, säkert i många saker men i alla fall i frågan om den offentliga måltiden!
Idag håller man på många hålla att fatta beslut (många har tyvärr redan gjorde det!) om att stänga små tillredningskök och satsar på stora centralkök, industriliknande mathallar. Så har man gjort redan för länge sedan i Sverige, men nu tar fler och fler kommuner där beslut om att stänga dessa och återinföra små tillredningskök!!!

Mat skall tillagas i samma hus som den äts! Där med basta! I utredningar har man kommit fram att det lönar sig att satsa på mat och kvalitet.

Hallååå Finland det lönar sig alltså att satsa på kunnig personal som kan laga mat av goda råvaror, som kan skapa dofter och själv berätta vad maten innehåller. Det verkar som om beslutsfattarna stirrar för stint på siffror i denna fråga. Vår offentliga måltid har fått en större dimension än den hade för 60 år sedan, att enbart mätta. Idag är varm husmanskost inte en självklarhet i alla hem, måltiden formar våra barn kulturellt och vi kunde utnyttja måltiden bättre pedagogiskt. Barnen är framtidens kapital, dem skall man satsa på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar