söndag 5 december 2010

Nya kostvindar

Vad händer när 30 köksanställda tillsammans med lärare, rektorer, tjänstemän, politiker sätter sig i samma sal och får fundera på måltidens utveckling!?En början på någonting nytt - det kan man ju hoppas på i alla fall.

Ikväll (1 dec) samlades ett 50 tal personer i Centralköket i Pargas, Väståboland, för att ta del av Operation skolmats inspirations och fortbildningskväll.


Här har vi kommit fram till då de tillsammans skall plocka fram 3 gemensamma önskemål för måltiden, det blev många fina förslag!


- Bort med all korv för det är inte mat, Fazers blå är hälsosammare
- Salladerna mm i skilda skålar
- Färskt bröd eller pålägg till knäckebrödet.  Införa Sapere – samma som i Malm
- ¾ till halva tallriken med estetiskt upplagda, separata grönsaker
- Hembakt fiberrikt bröd
- Fett (olja, kvark, gr.fil ) som är kryddade med örter etc.
- egen lagad mat, Mindre halvfabrikat
- grönsaker skilt för sig
- valmöjligheter
- bättre råvaror/närproducerat
- säsongbetonad mat = billigare
- grönsaker, rotfrukter skilt för sig inte ihop blandat äta med ”ÖGAT”
- Serveringen, ta hjälp av elever och lärare, möjlighet att påverka, lyssna på kunden
- koka ris, potatis och laga salladerna på ”ställe
- grönsaker skilt för sig
- lärarna äter tillsammans med eleverna
- Äta tillsammans olika åldersgrupper
- våga prova servera ”nyheter”
- informera
- Närproducerat, ekologiskt
- Knäckebröd med hummuskvark mm. Istället för mjukt bröd
- TID (så att man inte måste slänga i sig maten
- Blanda inte ihop allt, servera råvarorna skilt för sig – speciellt salladsingredienserna
- Samarbete kökspersonal – lärare / elever, kan hjälpa till med dekorationer o dyl.
- Mindre kök som ger möjlighet att tillreda på plats och ställe
- bättre råvaror, färska, omväxlande
- maträtter skilt för sig, lägga upp snyggt med matens namn
- olika mat för olika åldersgrupper
- Inhemska livsmedel
- mera grönsaker som serveras skilt
- lugn måltidssituation med tillräckligt med tid
- så lite tillsatsämnen som möjligt
- närproducerat och ekologiskt, säsongsbetonat
- allt serveras skilt för sig
- man äter med ögonen

STORT och hjärtligt tack - alla som aktivt deltog!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar