måndag 22 mars 2010

Skolmat blir kunskap

Fiiiint budskap i en kampanj initierad av svenska FN. Läs mera om den, här om du också tycker det är en god sak!?

Nu är det ju så att kampen för bättre skolmat pågår i vårt land!! Man får ju förstås en djupare och annorlunda synvinkel när man ser den totala avsaknaden av mat i de urfattiga länderna.

Men det är ju så att om våra barn äter (enligt undersökningar) för lite vettig näring under lunchen (fibrer - fullkorn, frukt och grönsaker) och slänger bort mycket mat så är det ju lite knasigt det också. Varför har vi då gratis mat om den blir nedmonterad i kvalitet så att de inte äter sig tillräckligt mätta ??? BRA skolmat blir också fin kunskap i våra barn.

fredag 19 mars 2010

STORT är inte bäst

när det gäller mat & kvalitet samt (förlossnings)vård. Blir så trött på när man inför storskaliga lösningar och lägger ner små tillredningskök och bra förlossningsvård i Ekenäs!!!!
Mat och vård skall skötas personligt med kunnande, engagemang - det är det som är kvalitet.

Projektet närmat i Österbotten jobbar fint med att främja kvalitetsfrågan i de offentliga köket, bravo!

http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=182102

tisdag 16 mars 2010

"Pakko" svenska och grönsaker

Det vill inte riktigt bli bra rent pedagogiskt när man tvingar folk till saker och ting!!!

Det ligger bra saker bakom initiativet och beslutet till att servera vegetarisk mat i skolorna, tyvärr kommer det inte fram när man gör det till en för stor sak. Om kommuner och städer skulle ta beslut om att införa en grönsaksbuffé som en naturlig del av måltiden kan man automatiskt öka den "gröna" - klimatsmart(h)a och förmånliga delen av måltiden, utan att göra så stort nummer av det.

Det är klimatsmart att äta mycket vegetabilier, en grönbuffé tillåter alla att äta mera grönt utan att fokusera på vegetarisk kost. Ett miljömål i Finland är att äta vegetariskt en gång i veckan, det är en lätt uppgift genom grönsaksbuffén. Med hjälp av buffén kan även en annan klimatåtgärd uppfyllas, nämligen möjligheten att utnyttja rester.

måndag 15 mars 2010

Kocken Palmia

ja, det var ju intressant läsning i dagen Hbl, om den storskaliga matservicen Palmia och hur de lagar mat åt tusentals människor runt om i Helsingfors!
Jag tvivlar inte på deras yrkeskompetens, deras tillgång till näringsterapeuter, beräkningsprogram och kunniga matlagningsmänniskor. Det jag tvivlar på är hur deras matinspiration från provköket skall nå ut till alla som äter maten runt om i regionen!?

Jag upprepar, mat med kvalitet skall lagas i samma hus som den äts! Nuvarande matsystem i Helsingfors och på många andra håll i vårt land är övereffektiviserat!!! På bekostnad av dofter, smak, yrkesstolthet och kunnande i de små köken i skolor daghem etc.

fredag 12 mars 2010

Finland smartare än Sverige

Alltså vi borde vara smartare än Sverige, säkert i många saker men i alla fall i frågan om den offentliga måltiden!
Idag håller man på många hålla att fatta beslut (många har tyvärr redan gjorde det!) om att stänga små tillredningskök och satsar på stora centralkök, industriliknande mathallar. Så har man gjort redan för länge sedan i Sverige, men nu tar fler och fler kommuner där beslut om att stänga dessa och återinföra små tillredningskök!!!

Mat skall tillagas i samma hus som den äts! Där med basta! I utredningar har man kommit fram att det lönar sig att satsa på mat och kvalitet.

Hallååå Finland det lönar sig alltså att satsa på kunnig personal som kan laga mat av goda råvaror, som kan skapa dofter och själv berätta vad maten innehåller. Det verkar som om beslutsfattarna stirrar för stint på siffror i denna fråga. Vår offentliga måltid har fått en större dimension än den hade för 60 år sedan, att enbart mätta. Idag är varm husmanskost inte en självklarhet i alla hem, måltiden formar våra barn kulturellt och vi kunde utnyttja måltiden bättre pedagogiskt. Barnen är framtidens kapital, dem skall man satsa på!

torsdag 11 mars 2010

Vem räknar på svinnet i köket!?

Det är premiär! Jag rör mig första gången i bloggvärlden. Det blir ett bra ställe att skriva av sig på - jag får uppleva såååååååå mycket intressant under min resa med Operation skolmat i Svenskfinland.

Politiker inför "rationella" matsystem. "Cook and chill". Jag motsätter mig sådant, när sådant införs i skolor försvinner matglädje, dofter, matkvalitet, yrkesstolthet, kunskap och otroligt mycket åker ner i soporna - vem vill äta smaklös och anonym mat!?