Sommarsäsongen står inför dörren - en höjdpunkt för krogar, caféinnehavare och restauranger. Det är säkert ingen brist på ställen att besöka för att äta och dricka under sommaren!?
Däremot är det också denna sommar svårt att få tag på kockar, bra kockar till alla ställen här på Åland. Jag hörde på ett radioinslag i lokalradion och kontaterade att det verkar vara ett ständigt återkommande bekymmer.
Det är de unga som ger sig in i det tuffa jobbet som kockar och andra anställda inom den branschen. Själv har jag också tillbringat många svettiga somrar inom restaurangbranschen - en rolig, nyttig och bra arbetserfarenhet. Den är tuff, så särskilt gammal blir man inte i den branschen (talar för mig själv).
Bra kockar, hur får man de !?
UTBILDNINGEN är jätte viktig. Okunskap om mat och måltid är enorm idag och de som utbildar står nog inför en jätte stor utmaning att först lära ut grunderna och sedan få in en stor yrkeskompetens i eleverna.
En av orsakerna till att de finns få verkligt bra/kunniga kockar idag är nog den allmänt utbredda nyhjälplöshet vi har idag i vårt samhälle. En del av det ser jag i mitt arbete nu och tidigare - barn, unga och vuxna har stora kunskapsluckor i matlagningens grunder, i råvarukännedom och medvetenhet kring mat och matprodukter.
Om inte samhället satsar på mera utbildning för barn, unga och vuxna - i mat och måltid har vi snart en stor snöbollseffekt av allt okunnande om vår mar. Vi behöver tidigare lägga in möjligheter hos barn att närma sig riktig mat - inte industrins färdiga lösningar.
I allt detta växer nog en stor medvetenhet fram och de krögare som lyckas få med sina unga kockar i att lyfta just medvetenheten kring råvarans ursprung och medvetet vågar satsa och marknadsföra detta - har möjlighet att komma långt, för vem vill inte äta riktigt bra mat med ett mervärde som t.ex. åländskt !?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar