söndag 26 juni 2011

Jox som semesterkäk

Älskar ordet jox! Så beskrivande tycker jag.

Jox är i matsammanhang sådan mat som vi egentligen klarar oss utan, utfyllnadsmat och lördagsgodis. Mat som frestar när vi har lågt blodsocker och som är gott! Jox är lätt att sälja och svälja, för det möter inget motstånd. Alla älskar jox, ung som gammal. Jox är guldkanten på livet.

Jox är också förödande för ekonomin, den är oftast dyr. Ger energi, men ingen näring. Oftast belastar den även miljön, med tanke på hur den framställs, transporteras och förpackas. Jox är endast hälsosamt för själen - sällan för vår kroppsliga hälsa. Jox är rikt på socker, vitt mjöl och fett - vanligast i en kombination av allt på samma gång.

Nyligen kunde man läsa i Hbl (Hufvudstadsbladet) att det är endast jox-maten, snabbmaten som säljs på sommarställen som Borgbacken i Helsingfors. Därför att hälsosam mat inte säljer. De intervjuade mumsade ivrigt på Skräpmaten (pommes och korv) därför att hemma äter de husmanskost. Till och med ansvariga för restaurangerna hävdade att familjerna vill låta barnen äta skräpmaten, att den hör till den festliga utflyktsdagen till Borgbacken.

Protest!

Barn äter de vi serverar dem. Okunskap om hur man kan göra läcker mat åt barn utan massor av dålig fettkvalitet, socker och vitt mjöl är ENORM !

Jag tänker på Carola Magnussons ställe i Stockholm, Matmekka där hon har skapat en oas för medvetna matkonsumenter. Barnen är värda det bästa, ekologiskt, stort utbud av färger (=olika grönsaker), spännande smaksättning och kvalitet och omsorg, sådant som alla föräldrar egentligen vill ge sina barn, också på semestern.

Hade det funnits ett ställe, läckert marknadsfört av matförebilder (stora kända kockar!?) och med en barn-vänlig image där man kunde få en näringsrik och mättande måltid på resande fot skulle inte jag tveka att erbjuda mina barn detta.  På café Svarta Katten i Mariehamn kan man få köpa en liten och stor "barntallrik". På en alldeles lagom stor tallrik serveras allt skilt i grupper, pasta (hoppas fullkorn?) och grönsaker, därtill får man välja mellan maletkött, skinka, kyckling. Enkelt och perfekt.

På jakt efter flera smultronställen åt barnen, berätta gärna för mig var man hittar dem!

2 kommentarer:

  1. Om du inte besökt kafé Bönan i sjökvarteret ska du göra det! Tyckte kakan jag tog till efterrätt inte var så god, men maten är jättegod och hälsosam!
    Också salladerna på det där stället vid toget är goda, man får välja själv vad man vill ha i och allt ser gott ut!
    För övrigt kallar vi improvisarade rester eller annat man hittar i skåpen för "jox". Så det är ett positivt ord och nåt vi gärna äter. =)

    SvaraRadera
  2. Toppen! Tänk att jag inte ännu (!) har besökt Bönan - ett måste, absolut ! Tack för kommentaren, fint att du broderar ut ordet !

    SvaraRadera