onsdag 29 juni 2011

Hur spara Champagnen!!?

Sommar-gubbar på burk


Förra sommarens "vrak-champagne" är unikt för Åland, men hur ska man lyckas behålla skummet av den - eller PR-yran och lyckan över fyndet i de åländska vattnen? Det är ju inte varje sommar man hittar detta  unika fynd - förmodligen aldrig mer igen.

Flaskan finns ju kvar, korken, och vraket.....

Mat, dryck och måltid är företeelser som är försvinnande, men ständigt återkommande. Jag träffade en man en gång som arbetar professionellt med måltider. Han jämförde en vackert bruten servett som i de mest avancerade formerna kan förberedas i timmar, med ett fyrverkeri. Påkostat, väl förberett, vackert, festligt men över på bara några minuter. Ingenting av en måltid med vackra servetter och ett fyrverkeri blir kvar fysiskt, men däremot stannar en förhoppningsvis bra känsla kvar.

Det är denna viktiga känsla av någonting unikt och fantastiskt som Åland borde bjuda på. Hur gör man det? 

Tema Champagne är bra och viktigt också i fortsättningen. Mat och måltid kring detta tema, bör bygga på historien kring fyndet. Måltiderna som turist-Åland skall sälja, skall säljas med historier. Alla älskar att lyssna på historier om tingen på matbordet, om råvaran, om varför man valt vissa recept osv. Att uppleva med sina sinnen och lyssna på någon som berättar något spännande gör att man minns måltiden bättre, måltiden räcker längre - kanske varar den ända till gästen kommer hem och berättar historien vidare....

Att konservera sommarens läckra jordgubbar är mitt desperata försök att lägga sommaren på burk. Att korka igen en bit av den härliga tiden. Jag skall spara den och ta fram den igen när det är mörkt och kallt.

 Jag intalar mig själv att jag kan spara känslan av sommaren i min jordgubbssylt.  Åtminstone är min hemgjorda sylt också gott mitt i vintern - med eller utan känslor !

söndag 26 juni 2011

Jox som semesterkäk

Älskar ordet jox! Så beskrivande tycker jag.

Jox är i matsammanhang sådan mat som vi egentligen klarar oss utan, utfyllnadsmat och lördagsgodis. Mat som frestar när vi har lågt blodsocker och som är gott! Jox är lätt att sälja och svälja, för det möter inget motstånd. Alla älskar jox, ung som gammal. Jox är guldkanten på livet.

Jox är också förödande för ekonomin, den är oftast dyr. Ger energi, men ingen näring. Oftast belastar den även miljön, med tanke på hur den framställs, transporteras och förpackas. Jox är endast hälsosamt för själen - sällan för vår kroppsliga hälsa. Jox är rikt på socker, vitt mjöl och fett - vanligast i en kombination av allt på samma gång.

Nyligen kunde man läsa i Hbl (Hufvudstadsbladet) att det är endast jox-maten, snabbmaten som säljs på sommarställen som Borgbacken i Helsingfors. Därför att hälsosam mat inte säljer. De intervjuade mumsade ivrigt på Skräpmaten (pommes och korv) därför att hemma äter de husmanskost. Till och med ansvariga för restaurangerna hävdade att familjerna vill låta barnen äta skräpmaten, att den hör till den festliga utflyktsdagen till Borgbacken.

Protest!

Barn äter de vi serverar dem. Okunskap om hur man kan göra läcker mat åt barn utan massor av dålig fettkvalitet, socker och vitt mjöl är ENORM !

Jag tänker på Carola Magnussons ställe i Stockholm, Matmekka där hon har skapat en oas för medvetna matkonsumenter. Barnen är värda det bästa, ekologiskt, stort utbud av färger (=olika grönsaker), spännande smaksättning och kvalitet och omsorg, sådant som alla föräldrar egentligen vill ge sina barn, också på semestern.

Hade det funnits ett ställe, läckert marknadsfört av matförebilder (stora kända kockar!?) och med en barn-vänlig image där man kunde få en näringsrik och mättande måltid på resande fot skulle inte jag tveka att erbjuda mina barn detta.  På café Svarta Katten i Mariehamn kan man få köpa en liten och stor "barntallrik". På en alldeles lagom stor tallrik serveras allt skilt i grupper, pasta (hoppas fullkorn?) och grönsaker, därtill får man välja mellan maletkött, skinka, kyckling. Enkelt och perfekt.

På jakt efter flera smultronställen åt barnen, berätta gärna för mig var man hittar dem!

tisdag 21 juni 2011

Välkommen! Ny Blogg/Firma

I midsommar tider hälsar jag dig välkommen till min nya sida! Här kommer jag att skriva om mat och måltid och samtidigt skylta med mitt företag, HS Consulting.

Fram tills nu har jag bloggat via Marthaförbundets blogg, där jag inledde mitt skrivande. Harriets blogg finns kvar tills vidare, men det är här som jag kommer att skriva om vad som är på gång just nu. Vad är aktuellt då?

Det är sommarlov just nu, som lärare är den en tid att ta paus från skolvärlden och det gör jag också som hushållslärare. Däremot har jag flera uppdrag på gång inom mitt företag, HS Consulting. Dessutom är jag rätt nyutnämnd ordförande för Ny Nordisk Mat här på Åland.

Idag fick jag möjligheten att berätta om vårt arbete och våra primära planer i den lokala radion. Tidig start på dagen, men mer av dagen blev det ! Jag berättade bland annat om planerna på att vi utformar ett "eget köksmanifest", ett åländskt mat-manifest och har en idé om att ta i bruk ett kännetecken; "taste of Åland" som kunde användas av alla på Åland som tangeras av mat och måltid och som känner att man vill främja det lokala, det nordiska, säsongs-anpassade, det unika och "viliga" åländska köket !

Nu blir det åländsk abborre-soppa till lunch !

söndag 12 juni 2011

NNM= Ny nordisk mat

En egen referensgrupp för Ny Nordisk Mat är igång här på Åland. Jag är utnämnd till ordförande för gruppen och till min stora glädje skall vårt nästa möte redan ske inom 2 veckor ! 


Att mat engagerar är roligt och ett bevis på att det finns engagemang och behov av att utveckla frågor om lokal mat och kvalitet också här på Åland. Styrkan är att gruppen representeras av flera olika kompetenta personer med kunnande inom mat - turismsektorn. Jag är också glad över att vi har kontaktpersoner till de andra grupperna som rör matsektorn på Åland. Kontakten till odlarna är stark och som bäst pågår en utveckling av en turismstrategi för Landskapet med en egen grupp för mat och dryck. 


I gruppen för NNM finns även en kontaktlänk till kockföreningen med flera krögare. Min största ambition är att jobba fram konkreta mål som gruppen anser viktiga - att inte bara prata vackert om vårt fantastiska matlandskap utan också att implementera något av de 10 teser som ligger till grund för hela konceptet Ny Nordisk Mat, på initiativ av de nordiska ministerrådet. 


Mitt och referensgruppens arbete är andra delen av NNM, centralt är kommunikation och satsning på barn och unga - roligt att jag i någon form får fortsätta arbeta för just denna grupp. Skolmat och offentlig måltid är frågor som står mig nära efter över 2 år med Operation skolmat.