söndag 13 juni 2010

Ny nisch för kock och kommun

Skulle någon kommun i Finland våga skapa en restaurang av sin skolmatsal? Kommunen eller staden kunde ge givna ekonomiska ramar åt en kunnig entreprenör som samtidigt kunde erbjuda andra matgäster möjlighet att äta i restaurangen och betala fullt pris för maten. Statusen och anseendet på måltiden skulle avsevärt höjas och fler arbetstillfällen skulle skapas. Läs om Mika Ilvoranta i Molpe i senaste numret av Martha (3/2010).
Några tankar om varför det ser ut som det gör vad gäller offentliga måltider:
  • De som fattar beslut i kommunen eller staden, politikerna saknar ofta kunskap om mat. De ”köper” lätt industrins matkalkyler och går gärna med i stora upphandlingar. Många, speciellt mindre kommuner saknar helt kostchefer.
  • Visionen om god och näringsriktig mat blir lätt tomma ord på papper. Offentlig måltid borde utarbetas utgående från devisen ”att skapa matglada barn / kunder / matgäster”. De som äter, barnen är världens viktigaste gäster – samhällets viktigaste kapital den växande generationen. Hur matfostrar samhället dem?
  • Den offentliga måltiden har betydelse för näringsintaget. Den bör fylla en tredjedel av dagens behov för skolelever, 2/3 för många barn inom dagvården och 3/3 för äldre personer inom äldreomsorgen. Med kvalitativ kost hålls gästen frisk. Den bidrar till en sund utveckling och kan till och med förbättra inlärningsförmågan.
  • En välförsedd grönsaksbuffé borde införas i varje kommun och stad. Våra och andras försök med en fri och valbar grönsaksbuffé visar att gästen äter mera av denna och fyller faktiskt tallriken väl med förmånliga rotfrukter, baljväxter, bröd etc. Då sjunker konsumtionen av den dyra (!) industritillverkade maten.
  • Yrkeskåren behöver stöd och fortbildning. Kökspersonalen behöver inspireras till att skapa läcker grönsaksbuffé. Offentliga kök är ofta kvinnodominerade och få i personalen kan hävda sin status och kompetens.
  • Ett forum för kökspersonal, tjänstemän och beslutsfattare borde skapas, där gemensamma målet är kvalitet på maten och riktlinjer för hur man tillsammans uppnår det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar