fredag 17 december 2010

Året som (var) gott

Det hör till att blicka tillbaka när vi skall vända ett nytt blad...

Projektet som blivit en del av mitt (och Carolas?) liv skall nu paketeras in i en slutrapport och förhoppningsvis få sin fortsättning med nya tag så småningom. Vad är det då vi i detta skede lämnar bakom oss?

Lärdomar och insikter framför allt, skratt och till och med glädjetårar!

Vi har visat att man kan förändra offentlig måltid, vi har gett de fyra projektorterna (Sjundeå, Vasa, Karleby och Pargas) en chans att piffa upp och ta tag i måltiden och låta dem som jobbar med det få en chans att glänsa lite med sin ofta totalt sett bortprioriterade verksamhet - maten åt våra barn och unga!

Så här rapporterar Yle om projektet i december.

Att servera vackert (estetiskt och sensoriskt) en rik grönsaksbuffé med färskbröd har varit vårt operationsinstrument, med det lyckas man få upp fiber, vitamin och mineralvärden till rekommenderat intag. Till och med skolmats-skolkare lyckas man locka in i matsalen.

Varför har då inte alla deltagare i projektet nappat på det !? Vi hade gärna stoltserat med att berätta här att nu har alla skolor i Sjundeå, Vasa, Karleby och Pargas börjat arbeta enligt vår modell - men nej, tyvärr!

Varför?

Pengar? Nej, det handlar nog inte om ekonomiresurser i första hand. Här listar jag nu några orsaker och springande punkter till svaret på frågan:
  • Vem (tu--an!) tar ansvar i frågan om offentlig måltid, vem skall se till att modellen införlivas? Måltiden är bortprioriterad och åsidosatt.
  • En strategi för offentlig måltid saknas i kommun och stad, hur vill vi ha det, matkvalitet åt barnen eller satsning på industrimat?
  • Ett kost-team för offentlig måltid saknas i kommun och stad, där matkunniga personer kommer till tals.
  • Kostchefens nyckelposition som utvecklare eller bromskloss
  • Var finns offentlig måltid placerad i kommun och stad - ve och fasa! Ofta under tekniska nämnder (odyl.) där kunskaper och engagemang för måltiden dominant saknas
  • Behövs mera konsultation från restaurangvärden vad gäller kunskaper i matlagning, utnyttjande av svinn och effektivare arbetsinsatser och arbetstider
  • Man satsar för lite på att få upp motivationen hos kökspersonalen
Kan inte låta bli att avsluta med guldkornet från detta år:
Kostchefen i Skövde kommun i Sverige, hon stoltserade med att berätta om sin 10´de manliga kock som hon just anställde - ja, ni förstår jag har ju bättre arbetstider att erbjuda och här arbetar vi med matkvalitet åt matgästerna = barnen !

Enkelt och svårt på samma gång. Vi har i alla fall fått igång en viss opinion främst bland föräldrar som flitigt kontaktat oss och många där ute vill ha bättre mat åt barnen, så kampen fortsätter....

Ett gott nytt år - för bättre goda mål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar