onsdag 15 december 2010

Bra kockar mindre industrimat

Gäller offentlig måltid såväl som restaurangkök.

Dessa ord, om att satsa på personal hellre än industrimat, kom fram då kökspersonalen i Karleby samlades förra veckan på Operation skolmats inspirations - och fortbildningsdag

Här är "önskelistan" som man i smågrupper arbetade fram. Nu uppmanar jag Karleby att enligt projektets önskemål grunda ett kost-team som tar sig an dessa fantastiska förslag. 

Hur lyder koststrategin för staden? Vad skall man satsa på i framtiden? I denna stad finns det en stor utvecklingspotential bland personalen. Se själv de vill kocka!

- Vill vara med och påverka vid renovering. Förbättrad arbetsmiljö och matsalsmiljö
- Inhemska råvaror och närproducerade. Göra mat från grunden
- TID att göra mat / smaksätta. Idag är maten färdig 1-3 h före den äts
- Bort med utdelningskök
- Tid att baka
- Mera grönsaksstavar
- Bredbart brödpålägg – knäckebröd / brödstation
- Mera tid – att äta, tillreda, bättre skolschema
- Pengar, för råvaror – resurser / tid att laga själv
- Utrymme, för buffé
- Mera tid att äta, salladsbord, med: 5-10 minuters mellanrum
- Mera frukt, bröd – hemgjort. Mera resurser för det
- Soppa på fredag
- Satsa på personalen i stället för industrimat ! Inför salladsbord
- Bra utrustning + kärl
- Tid, längre lunchrast

Här är några framtida kockar, Optimas kockelever lagar äkta vara åt Villa skolans elever, världens viktigaste matgäster!

Jungsborg, avslutningslunch och överräckning av Budkavel till staden; satsa på mat och kvalitet !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar