onsdag 31 augusti 2011

Lyft för lokalmat med Martha

Alltid roligt att se ett slutresultat!

Planerna för årets Matkulturdag i Svenskfinland (firas 8.10) - ett jubileum dessutom, var jag med och sådde ett frö till.

Kolla in "Rena råvaror" här ! Ett inspirationsmaterial med recept från flera platser i vårt granna matland, Svenskfinland.

För 2 år sedan var jag i Norge och kom då första gången i kontakt med Ny nordisk mat och kom då på tanken att lyfta det unika ortspecifika som finns i vårt land. De producenter och odlare som satsar på det genuina och arbetar för äkta matkvalitet och vill främja goda smaker. Dem skulle Martha kunna föra fram, ett nytänkande, baserat på det nordiska ursprunget. Nu har man skapat ett till synes läckert slutresultat, en matbroschyr.

Under veckoslutet hade jag förmånen att få åka på en fantastisk resa i mitt eget landskap, Åland! Styrgruppen för ny nordisk mat besökte vår ö och lät sig imponeras av mat-entreprenörskapet som verkligen finns här. Vi besökte:
- Grannas äppelodling och musteri,
- Bolstaholms Gård, nötkött med kvalitet
- Lunch på Havsvidden
- Kaffe med information om den Stora Skördefesten på Åland
- Annelund, en örtträdgård
- Ulfsby Gård, fårkött och kött av Highland Cattle och en vacker hantverksbutik
-Pub Stallhagen - ett imponeraden mikrobryggeri
- Dagen avslutades på Kvarnbo Gästhem för de som skulle övernatta, en plats med mervärde!

Arbetet med att främja det lokala har bara börjat, gruppen här på Åland har ett härligt arbete att ta itu med, tala varmt för betydelsen av matens ursprung, kvalitet, småskalighet och främja tanken om att värna för den lokala miljön. Men, framför allt stoltheten av det "egna"!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar