En ljuv höstkryddad doft sprider sig i köket. Eleverna får göra egna äppel-chips av åländska trädgårdsäpplen. En av många idéer som dök upp när vi funderade på vad allt man kan göra av just våra härliga äpplen.
Tunna skivor, på plåt, i 100 graders ugn....
och som hemläxa, för den ivriga hemma kocken, värt att pröva:
Stekta äppelklyftor med fling-fras
Fling-fras:
1 dl hela nötter (hassel) eller mandel eller kokosflingor
11/2 dl havreflingor
75 g smör
1/2 dl (rå)socker
1-2 tsk malen kardemumma, gärna grön
Äpplen:
2-5 syrliga äpplen
50 g smör
1/2 dl honung
1. Grovhacka nötter / mandel.
2. Smält smöret i en stekpanna, och tillsätt resten av ingredienserna till fraset.
3. Stek tills det får vacker färg, under omrörning
4. Ställ åt sidan, eller lägg upp i serveringsskålar
5. Kärna ur äpplena, skär dem i tunna klyftor.
6. Smält smöret i stekpannan, lägg med äppelklyftorna och stek en aning.
7. Tillsätt honungen och låt allt steka ihop, ca 1 minut.
8. Servera tillsammans med fling-fraset och eventuellt lätt vispad grädde eller vaniljyoghurt
Här är några av elevernas "fras":
Låter gott! Jag skall börja dra Sapereklubbar nu i september och tänker faktiskt i morgon laga dessa äppelklyftor med mina eftisbarn!
SvaraRaderaFantastiskt ! Roligt att du inspirerar eftisbarnen :)
SvaraRadera