söndag 14 augusti 2011

Smak&kvalitet - långkok

Vem kokar länge sin mat ?

Om, du gör det, har du enkelt fått fram goda smaker, utan industrins fuskmetoder som jästextrakt och E621. Har du dessutom använt fina råvaror och kokat länge så har du verkligen fått fram goda smaker. Enkelt.

En kontrovers förstås eftersom vi inte har tid (eller fördelar tiden annorlunda) och så verkar det som om vi i samma stund vi känner hunger påbörjar matlagningen, istället för att planera in det hela lite på förhand.

I storkök, smakinvestera och gör maten "dagen före", lasagne-sås som blir godare, gryta med godare smak och mörare köttbitar....

Tips, då du kommit igång med planeringen....

Hemma kocken:
Gör mat i ugnen. Utnyttja lediga dagar och / eller nätter. Testa gärna detta recept och plocka fram lergrytan (funkar också i annan vanlig gryta, typ gjutjärn):

1. Gnid in förmånliga köttbitar, t.ex. bog (här använde jag grisfilé, men den behöver inte vara så länge i ugnen, räcker med 2-3 h) med goda kryddor. Jag använde en ljuvlig kryddblandning som Nina gjort på lustans ekologiska. Vitlök, mejram, havssalt, salvia.....



2. Lägg med lök, rotfrukter (om du vill) och lite vitlök och några skvättar fläderblomssaft eller vittvin


3. Ställ i ugnen, på låg värme 100 grader, hela dagen ! 6 timmar eller längre.
4. Använd sedan vätskan och sönderkokta grönsaker, mixa och späd med grädde till sås.
5. Skär upp köttet. Klart



Ps. Det är grundsmaken, umami som kommer till sin rätt, då en maträtt med protein får utvecklas och tillredas i god tid. Umami betyder "köttigt" eller lagrat protein. Den fejkade motsvarigheten är E621, då handlar det om att dölja lågkvalitativa råvaror med lågkvalitativa smaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar